Hírek, aktualitások

Átadtuk az oktatóházat a Peszéri-erdőben

Bács-Kiskun megye északi részén, Kunpeszér község határában található a homoki erdőssztyeppek napjainkra fennmaradt egyik legértékesebb, fajokban leggazdagabb képviselője, a Peszéri-erdő. Az OAKEYLIFE projekt a homoki kocsányos tölgyesek megőrzését, illetve azok jellegzetes növény- és állatfajainak védelmét igyekszik megvalósítani az Európai Uniós LIFE pályázat nyerteseként.

A 2017-ben útjára indított ötéves program az Európai Unió és az Agrárminisztérium társfinanszírozásában, három szervezet (KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) együttműködésében valósul meg.

2019. november 11-én sajtótúrán mutatta be a három szervezet az újonnan kialakított erdei tanösvényt és az oktatási célra felújított erdészházat, valamint beszámoltak az eddig elért eredményekről. (Képgaléria a cikk végén.)

Elsőként Sulyok Ferenc, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója - az OAKEYLIFE program fő kedvezményezettje –hangsúlyozta ki a projekt címében megtalálható kocsányos tölgy kulcsszerepét a projektterületen. A vezérigazgató elmondta mennyire fontos szerepet szántak a programban a környezeti nevelés és szemléletformálásnak: a program indulása óta közel kétezer fiatalnak volt lehetősége részt venni környezetismereti rendezvényeken Kunpeszéren, és a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által fenntartott kecskeméti Arborétumban, és a Vackor Vár Erdei Iskolában.

Sulyok Ferenc kiemelte azt is, hogy első alkalommal működik együtt ekkora volumenű erdei élőhely-rekonstrukciós programban állami erdőgazdaság, nemzetipark-igazgatóság és civil természetvédő szervezet. Másrészt a hazai erdőgazdaságok között dobogós helyen van a KEAFG Zrt. LIFE pályázat nyertesként, ami nem pusztán presztízsértékű, hanem egyben komoly szakmai elismerés is.

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kormányzat a meglévő erdők fenntartásával megőrzi a meglévő szénmegkötő kapacitást, új erdők telepítésével pedig növeli azt. S hogy milyen volumenű munka az erdők fenntartása, azt jól érzékelteti az a szám, hogy az elmúlt 10 évben csak az állami erdőgazdaságok 450 millió facsemetét ültettek el.

Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója az Oktatóház házigazdájaként elmondta, a korábbi erdészház felújítása egy év alatt készült el – ügyelve arra, hogy a fő-, illetve a melléképület jellege semmit ne változzon. Az eredeti tetőszerkezetet, a vályogfalakat és a csaknem százéves fapadlózatot sikerült megmenteni és felújítani úgy, hogy remélhetőleg a következő száz év használatára is alkalmas legyen. Az igazgató kiemelte, a felújított bemutatóközpont bázisként szolgálhat a Peszéri-erdőben végzett, természetvédelmi célú önkéntes munkákhoz is. Örömteli, hogy már az idei évben több mint 200 önkéntes járult hozzá munkájával ahhoz, hogy az inváziós növényfajokat kiszorítsuk az erdőből és így biztosítsuk a természeti értékek fennmaradását.

Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója, a program civil társszervezetének vezetője beszédében alapvetően a programban végzett monitoring tevékenység fontosságát és hasznát emelte ki, miszerint a mostanáig megszerzett adatok képezik majd a későbbi összehasonlítások alapját, a hatásvizsgálatokhoz tehát elengedhetetlenek. A szervezet fő tevékenysége a programban az inváziós fafajok jelenlétének teljeskörű feltérképezése a beavatkozások előtt, majd után. Később a program szempontjából kulcsfajok és élőhelyek monitoring vizsgálatát végzik el szakemberek a Peszéri-erdőben.

A három szervezet mindegyike kiemelte, hogy az OAKEYLIFE program sikeres megvalósítása, hazánkban elsőként fogja egy teljes NATURA 2000 terület léptékében, mind természetvédelmi, mind gazdasági oldalról is fenntarthatónak tekinthető pályára állítani az erdőgazdálkodási és erdőkezelési tevékenységeket.

Az Oktatóház a kiindulópontja a 4 km hosszú, szabadon látogatható újonnan kialakított tanösvénynek, amely a Peszéri-erdő jellegzetes állomány-típusait, fajait és természeti értékeit foglalja össze négy informatív táblán. A tanösvényt végig járva mindenki betekintést nyerhet a homoki erdőssztyepp erdők napjainkra fennmaradt egyik legértékesebb, fajokban leggazdagabb képviselőjének élővilágába.

Az OAKEYLIFE projektről bővebb információ a projekt weboldalán.