Tanösvények

Izsák (Kolon-tó), Bikatorok tanösvény

Tájékoztatjuk látogatóinkat, hogy a tanösvény felújítása hamarosan megkezdődik, jelenleg a kilátótorony balesetveszélyes, le van zárva, így nem látogatható. 

Hossza: 3000 m

Megközelítés: A tanösvény a Nagy-víz mellől indul. GPS: 46.763372, 19.331796
Izsákról a sárga sáv jelzésú túraúton érhető el a Kolon-tó nyugati oldala. A jelzett út földutakon halad, majd rávezet a tanösvényre.
Soltszentimréről a benzinkút mellett (GPS: 46.759047, 19.296412) kell befordulni a murvás útra. Az első földút lehetőségnél jobbra kell kanyarodni, majd ennek a végén balra. Beérünk egy tanyaközpontba, majd az első lehetőségnél jobbra fordulunk és a sárga túrajelzésen elérünk a Nagy-vízig.
Kérjük autóval itt parkoljanak, és gyalog folytassák útjukat, mert innentől a homokos földút nehezen járható autóval.

Nyelv: magyar

Bejárható: egész évben, gyalogosan

Látogatásra ajánlott időszak: egész évben

A tanösvény három kilométeren mutatja be a Kolon-tó igazi különlegességét, a homokbuckák és a láp közvetlen találkozását. A régió egyik legmagasabb pontján, a Bikatorok-hegyen, kilátóból tekinthetnek körbe a látogatók. A tanösvény bevezet az egyik legnagyobb élőhely-rekonstrukcióhoz, a Nagy-vízhez, ahol nagyobb, összefüggő nyílt vizet is láthatnak a kirándulók. Megismerhetjük még az egykori tájat, a tájátalakításokat, illetve a homok és a láp élővilágát is. A táj évszakonként különböző, gyönyörű képet mutat, így a tanösvény bejárását egész évben javasoljuk.