Tanösvények

Mórahalom (Nagyszéksós-tó), Bölömbika tanösvény

Tájékoztatjuk látogatóinkat, hogy a tanösvény felújítása hamarosan megkezdődik, az információs táblák jelenleg rossz állapotban vannak.

Hossza: 3000 m

Megközelítés: Mórahalomtól keletre, a Nagyszéksós-tó partján található. Kiindulópontja a röszkei út mellett levő Nagyszéksósi Kulcsosház, ahol parkolni is lehet. GPS: 46° 12’ 44,297”; 19° 57’ 0,329” 

Nyelv: magyar, angol, szerb

Bejárható: egész évben, gyalogosan. Az egyik kilátótorony kerekesszékkel is látogatható.

Látogatásra ajánlott időszak: márciustól októberig ajánljuk

Ajánlott felszerelés: vízálló lábbeli, távcső, nyáron szúnyogriasztó

Állomások száma: hat

A Duna-Tisza közén fellelhető értékes szikes jellegű élőhelyek egyike a mórahalmi Nagyszéksós-tó. Ezek a tavak összegyűjtik a semlyékes vonulatok vizét, és élőhelyül, táplálkozóhelyül szolgálnak a térség fészkelő és vonuló madarai számára. A tanösvény bemutatja a Nagyszéksós-tó és környéke sokszínű, mozaikos élőhelyeit, a nádas-gyékényes vízparti társulásokat, sásréteket.

Túravezető

A tanösvény kiindulópontján az első állomás a tó történetéről mesél. A röszkei út mentén tovább haladva a csatornáig a 2. állomáshoz érkezünk, mely a vízrendezés következményeit, a tó átalakulását mutatja be. A tó sarkánál balra kanyarodva elhagyjuk a röszkei utat, és a tó partján haladva a 3. állomáshoz érkezünk. Egyenesen tovább haladva 3 fehér nyarat pillantunk meg szemközt a tó partján. Az itt található 4. állomás az aktív madárvédelem itt megvalósítható formáit mutatja be. Utunkat a balra kanyarodó földúton folytathatjuk tovább a nyárfák mögött. A tanyák mellett elhaladva bukkanunk rá az 5. állomásra, mely a nagy kiterjedésű nádas néhány gyakori madárfaját mutatja be. Ezt a pontot elhagyva a földút egy jobbkanyar után egy kisebb felhagyott homokbányához vezet. Itt találjuk a tanösvény utolsó állomását. 

Szürke sziksárral borított bivaly a Vesszős-széken