Termékek

Húskészítmények

Szürkemarha szalámi - A puszta ízei

Termelő: Gedeon Tamás

Cím: 6078 Jakabszállás, II. körzet Tanya 150., telefon:+36 30/349-7755, e-mail: info@gedeonfarm.com, honlap: www.gedeonfarm.hu

Történelmi tény, hogy a XIII-XVII. században, a marhakereskedelem fénykorában, a jakabszállási és a bugaci pusztáról esetenként 800 marhát számláló gulyákban, lábon hajtották a magyar szürke szarvasmarhákat a mai németországi Bamberg vágóhídjáig. A történelmi bambergi vágóhíd előtt ma is áll egy bronzból készített, szürkemarhát ábrázoló emlékmű. Ezt a német város levéltárából megkért anyagaink bizonyítják. Az utat, melyen megindították a marhákat Németország felé, a mai napig „Hajtó útnak” hívják és az átlagtól teljesen eltérően 16 méter széles földútként tartják nyilván.

Az én szürke marháim ennek az útnak a szélében legelnek több, mint egy évtizede. Ez az ok, amiért szeretnénk egy díszkaput emelni ezen az úton, emléket állítva a múltjának.

A szilaj, robosztus felépítés, a vázizomzat egyértelműen az őstulok-rokonságot erősíti. Állataink ENAR azonosítóval rendelkeznek. Minden egyes szál szaláminkon szerepel a felhasznált állat egyedazonosítója.

Takarmányozásuk, életterük, rideg tartásuk biztosítja a kiváló, minden természetellenes anyagtól mentes húsminőséget, mivel gyógynövényeket is legelnek a mezőkön, a stresszt pedig hírből sem ismerik. A termék tartalmában és formájában a leginkább tartani próbálja a helyi tradíciókat Természetes bélbe töltött, tetszetős megjelenésű, tömör, vágásérett, jól szeletelhető, egyenletes fűszereloszlású, minden idegen anyagtól mentes. Jellegzetes, harmonikus íze, kellemes , nem hivalkodó fűszerezése a régi, alföldi házi szalámik emlékét idézik a fogyasztóban. A vevői igények szerint rendelkezünk csípős és csemege szalámival.  Alapanyagait tekintve ha szalámiról mondunk véleményt, akkor egészségesebbet aligha lehet készíteni.

A magyar szürke szalámi tartja a helyi házi ízeket, tradíciókat - meg kell kóstolni.

A terméket belföldi értékesítésre szánjuk. A telephelyünkre látogató érdeklődők mindig megkóstolják házi termékeinket a falusi vendégasztalunkról, melynek igényes, kulturált helyszínét a Gedeon Tanya biztosítja. / Nyt. szám: 001/2011 / A rövid élelmiszerlánc és a közvetlen értékesítés a cél.

A termék rendelkezik a Bács-kiskun Megyei NAK „Homokhátsági” védjegyével, illetve a Kiskunsági Nemzeti Park védjegyével, valamint a „Kamra-Túra” és a „Háztájit az asztalra” program ajánlásával.

Mangalica kolbász

Termelő: Rendek László

Cím: Kerekegyháza - Kunpuszta. Tel.:06 20/386-2522, e-mail cím: olga.rendek@gmail.com

Mangalica kolbászunk mindenféle hormon és mesterséges adalékanyag mentesek, sertéseink természetes takarmánnyal vannak táplálva. Saját keverésű fűszerkeveréket használunk az ízesítésre. Termékünk nem csak Magyarországon, de külföldön is elismert: a Slow Food Biodiverzitásért Világalapítvány oltalmát élvezik. A Kiskunsági Hagyományőrző, Kézműves és Turisztikai Egyesület által szervezett Ökotúra útvonalon megkóstolhatják a vendégek ezt az ízletes különlegességet, valamint a tartási környezetben láthatják a mangalicákat.

 

Mangalica kolbász és szalámi

Termelő: Szél Istvánné

Cím: 6097 Kunadacs, Széchenyi u. 23., telefon: +36/70 4535-046, e-mail: ispan@t-online.hu

A gazdaságban tenyésztett állatokból készítünk kistermelői élelmiszer-feldolgozás keretében több terméket, az egyik termékünk a mangalica szalámi. A tradíciót megőrizve készítjük a füstölt hústermékeinket. A feldolgozásra kerülő állatokat saját magunk által termelt vegyszer- és műtrágyamentes takarmánnyal hizlaljuk. A manufakturális feldolgozás során csak természetes alapanyagokat használunk, semmilyen tartósítót és adalékot nem teszünk hozzá.

A Szomor Húsüzem védjegyes termékei

Termelő: Szomor Dezső - szomor Húsüzem

Cím: 2344 Dömsöd, Tassi u. 57., telefon: +3624 478-008, e-mail: szomor.hus@gmail.com , honlap: www.szurkemarhaszalami.hu

Szürkemarha szalámik

Szürkemarha csemege szalámi nemespenész bevonattal: szürkemarha-húsból valamint sertés szalonnából készítjük, és különleges, illatos fűszereket adunk hozzá, amelyek szépen, harmonikusan kiemelik a marhahús eredeti ízét és illatát. Ennek a szaláminak az elkészítése roppant időigényes. 15 héten át érleljük, miközben kialakítjuk rajta az ízeket elmélyítő nemespenész bevonatot. Összetétele: magyar szürkemarha-hús, sertés szalonna, pác-só, fűszerek, porcukor.

Szürkemarha csemege paprikás szalámi: szürkemarha húsból, sertés szalonnából és saját termesztésű paprikából készítjük. Ebben a szalámiban nagyon jól érezhető a szürkemarha-hús telt íze és zamata. A fűszereken kívül nem adunk hozzá semmilyen ízfokozót és mesterséges adalékanyagot. Mint minden szürkemarha-készítményünk, ez is garantáltan mentes a kergemarha kórtól. Összetétele: magyar szürkemarha-hús, sertés szalonna, tengeri só, paprika, bors, köménymag, fokhagyma, porcukor.

Szürkemarha csípős paprikás szalámi: szürkemarha-húsból, sertés szalonnából és saját termesztésű paprikából készítjük. Nagyon jól érezhető benne a szürkemarha-hús telt íze és zamata. A fűszereken kívül nem tartalmaz semmilyen ízfokozót vagy mesterséges adalékanyagot. Mint minden szürkemarha-készítményünk, ez is garantáltan mentes a kergemarha kórtól. Összetétele: magyar szürkemarha-hús, sertés szalonna, tengeri só, saját termesztésű paprika, csípős paprika, bors, köménymag, fokhagyma, porcukor.

Szürkemarha fokhagymás szalámi: szürkemarha-húst, sertésszalonnát, és fokhagymát használunk az elkészítéséhez. Igazi, tradicionális vidéki íz, azokból az időkből, amikor még nem használtak minden hús töltelékhez paprikát. Ehhez a szalámihoz mi sem adunk paprikát. Mint minden szürkemarha-készítményünk, ez is garantáltan mentes a kergemarha kórtól. Összetétele: magyar szürkemarha-hús, sertés szalonna, pác-só, fűszerek, porcukor

Bivaly szalámik

Bivaly csemege szalámi nemespenész bevonattal: bivalyhúsból és sertésszalonnából készítjük. Különleges, illatos fűszereket adunk hozzá, amelyek harmonikusan összesimulnak a bivalyhús ízével. A vízibivalyok a szürke marha gulyáinkkal együtt természetvédelmi területeken nevelkednek. Húsuk épp ezért ugyanolyan tiszta, egészséges, zamatos, de kicsit édeskésebb és lágyabb ízű a szürke marháénál. A fűszerek mellett a szalámin lévő nemespenész bevonat segít az ízek elmélyítésében. Összetétele: bivalyhús, sertés szalonna, pác-só, fűszerek.

Bivaly csemege paprikás szalámi: bivaly húsából és sertés szalonnából készítjük, sóval, borssal, köménymaggal, fokhagymával és saját termesztésű paprikával fűszerezve. A vízibivalyok a szürke marha gulyáinkkal együtt természetvédelmi oltalom alatt álló területeken nevelkednek. Húsuk épp ezért ugyanolyan tiszta, egészséges, zamatos, de kicsit édeskésebb és lágyabb ízű a szürke marháénál. Összetétele: bivalyhús, sertés szalonna, tengeri só, csemege paprika, bors, köménymag, fokhagyma, porcukor.

Bivaly csípős paprikás szalámi: bivaly húsából és sertés szalonnából készítjük, sóval, borssal, köménymaggal, fokhagymával és saját termesztésű paprikával fűszerezve. A vízibivalyok a szürke marha gulyáinkkal együtt természetvédelmi oltalom alatt álló területeken nevelkednek. Húsuk épp ezért ugyanolyan tiszta, egészséges, zamatos, de kicsit édeskésebb és lágyabb ízű a szürke marháénál. Összetétele: bivalyhús, sertés szalonna, tengeri só, saját termesztésű paprika, csípős paprika, bors, köménymag, fokhagyma, porcukor.

Szürkemarha kenőmájas

Krémes, adalékanyagoktól mentes, tiszta, finom kenőmájas, amit szürkemarhamájból, húsból és belsőségekből készítünk, egy kis sertésszalonna hozzáadásával. A kenőmájasunk fűszerei a bors, mustármag, hagyma és a majoránna.

Összetétele: szürkemarha-máj, hús, belsőségek, valamint pác-só, hagyma, bors, mustármag, majoránna.

 

 

Egyéb, védjegyes termékeik

Szürkemarha füstölt sonka, szürkemarha hátszín, szürkemarha füstölés nélküli sonka,bivaly füstölt sonka, bivaly májpástétom, bivaly hátszín