Kirándulástippek

Szerteszét a Szeri-síkon

Séta a Pusztaszeri Hétvezér emlékműnél és a Péteri-tavi Vöcsök tanösvénynél

A javasolt túraútvonal természeti (Vöcsök tanösvény) és történelmi (Pusztaszeri Hétvezér emlékmű) látnivalókat kapcsol össze. Ezek a helyek egymástól 10 km-nyi távolságra vannak, így egy fél-egynapos túra során személygépkocsival mindkét helyszín felkereshető, ahol rövidebb-hosszabb gyalogos túrák tehetők.

Időtartam: 4-8 óra

Túra besorolása: könnyű

Túratípus: gyalogos és autós

Táv: 3,5 km

Megközelítés:

Hétvezér emlékmű: Pusztaszer község központjából végig a Kossuth utcán, és annak folytatásában a földúton Az emlékmű kb. 1,5 km-re van a község központjától. Gyalogosan a piros sáv jelzésű turistautat követve jutunk az emlékműhöz, de gépkocsival is megközelíthető.

Parkolás Pusztaszeren: GPS: 46.550664, 19.986324
Hétvezér emlékmű: GPS:46.557147, 19.968570
 
Péteri-tó: A terület Szeged és Kecskemét felől személyvonattal, autóbusszal is megközelíthető. Vonattal a Petőfiszállási tanyák, autóbusszal a volt Monostori csárda megállónál kell leszállni. Az 5-ös számú főútvonalon Kiskunfélegyházától délre, a 127-es km táblánál található a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság tájegység irodája (egy egykori iskolaépületben), innen indul a Vöcsök-tanösvény. GPS:46.595529, 19.921246
 

Pusztaszeri Hétvezér emlékmű

A Szeri-sík a régies elnevezése a Pusztaszer környéki pusztáknak, ahol a több mint 1100 éves Kárpát-medencei létezésünk számos emlékét lelhetjük fel.

a pusztaszeri Hétvezér emlékmű
Fotó: Daróczi Csaba (Aktív Magyarország)

A Hétvezér emlékmű mint történelmi emlékhely, az országos jelentőségű védett természeti területek között ritkaságnak számít. Egy négyhektáros, ligetes erdő övezte kunhalom tetején látható. A 12 méter magas, homokkőből kifaragott obeliszk csúcsán egy turulmadár látható. A legenda szerint a Szeri-pusztában összegyűlő honfoglaló magyar törzsek vezéreinek sátrait hét halomra, hét pusztából kiemelkedő magaslatra állították fel, mely dombok ma is fellelhetőek a pusztaszeri síkon. Ezeknek a magaslatoknak a népnyelv később nevet is adott, mint például Vesszőshalom, Sárréthalom, Lukashalom, Császárné-halma.

 A Pusztaszer határában emelkedő Hétvezér emlékmű dombját korábban Kovácsné-halmának nevezték, ma Árpád-halomként szerepel a térképeken. Az emlékmű dombja körül felállított táblák mutatják be a Honfoglalás eseményeit és fontosabb szereplőit. Az itt elhelyezett padok, asztalok pihenésre csábítanak.

A Hétvezér Emlékműhöz az 5-ös útról, Kiskunfélegyháza után 19 kilométerrel, balra nyíló dűlőút vezet. GPS: 46°33’25,6”É, 19°58’07,02” K

tölgyfa árnyékában padon ülő emberek
Fotó: Daróczi Csaba (Aktív Magyarország)

Az Árpád-halom mellett áll egy közel 200 éves épület, a pusztabíró háza, amelyet egyholdas gyepes udvar vesz körül, gémeskúttal és rendezett, szép parkkal. A pusztabírói feladatokat sok évtizeden keresztül a Dékány család tagjai látták el 1945-ig. Az épületet 1986-ban a falu megvásárolta és 1987-től 2011-ig a Zichy Galéria Alkotóházaként működött Jelenleg szálláshelyként kibérelhető.

Opcionális program: az emlékmű szomszédságában lévő 10 hektáros parkerdő és arborétum 189 féle fafajtával és cserjével van beültetve. Minden évszakba szabadon látogatható. 10 főnél nagyobb csoportok látogatási szándékát jelezni kell az önkormányzatnál. www.pusztaszer.hu

Péteri-tó Természetvédelmi Terület

Pusztaszer után vegyük utunkat a Péteri-tó felé az 5-ös főúton. Az itt található Vöcsök tanösvény egész évben szabadon látogatható. A 3500 méter hosszú, hurokszerű útvonal tíz információs pontban mutatja be a környék sokszínű élővilágát.

a Péteri-tavon pihenő récék
Fotó: Molnár László

A tanösvény nyitótáblája a nemzeti parki tájegység iroda épülete előtt található. A tavat tápláló Dong-ér csatorna mentén haladó földúton sétálva érjük el a tanösvény következő állomását, majd egy kisebb csatornán átkelve a töltésen haladunk tovább, ahol a tavi tápláléklánccal ismerkedhetünk meg. Az egykori halastó partján gyalogolva, egy duzzasztó zsilip mellett megyünk el. Itt érdemes szétnézni, mert gyakran láthatunk a vízen úszó szárcsákat, a Dong-ér partján napozó mocsári teknősöket.

A következő állomáson kilátótornyot és pihenőpadokat találunk. A toronyból a tó madárvilágát ismerhetjük meg. Továbbra is a Dong-ért követve érjük el a következő állomást. Itt egy kicsit elidőzve a tavak környéki erdők, facsoportok és cserjések madárvilágát leshetjük meg. Hamarosan az út mellett baloldalon egy tanyaépületet pillanthatunk meg, ahol balra kell fordulnunk a tanya előtt vezető útra.

A közelben időszakos szikes tavat találunk, csapadékos időszakban vízzel teli medre madarak százait vonzza ide. Elsősorban libákat, réceféléket és különböző parti madarakat figyelhetünk meg az évszaktól függően. Utunk szántóföldek között folytatódik. Az útelágazáshoz érve balra fordulunk, majd az egyenes út vezet vissza a tájegység iroda épületéhez.

tanya a péteri-tó mellett
Fotó: Kiss Mónika

+Programtippek

  • Kerékpárral az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a Pusztaszeri Hétvezér Emlékmű között

A két emlékhelyet alacsony forgalmú betonút köti össze, így nyári kerékpáros programként is számításba jöhet a 11,7 km hosszú útvonal.

  • Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben található Ópusztaszer község, a magyarság történelmének, múltjának és identitástudatának fontos helyszíne. Az itt épült monostor az Alföld egyik leggazdagabb, legnagyobb monostora volt. Körülötte a középkor végére mezővárossá fejlődött a Szer nevű település. A látogatók megismerhetik a szegedi nagytáj parasztságának hétköznapjait és ünnepeit, valamint megcsodálhatják a park két leghíresebb nevezetességét, az Árpád emlékművet és a Feszty-körképet. A látogatóközpontban 3D-s vetítőterem, interaktív kiállítások, konferenciaterem, Hungarikum Tárház, információs pont és a Feszty Kávézó fogadja a látogatókat.

6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.

Tel: +36 62-275-133, e-mail: info@opusztaszer.hu 

www.opusztaszer.hu, www.facebook.com/opusztaszer 

  • Kiskun Múzeum, Petőfi Sándor és Móra Ferenc Emlékháza

Kiskunfélegyházán a Kiskun Múzeum kiállításainak megtekintése további szabadidős programlehetőségeket nyújt.
6100 Kiskunfélegyháza, Dr. Holló Lajos u. 9.
www.kiskunmuzeum.hu