Gyülekezés a Zab-széken

Fülöpszállás és Szabadszállás között, a Kelemen-szék és a Zab-szék szikes tavain nagyszámú vadlúd- és récecsapatokat láthatunk az őszi-téli időszakban. Fotó: Kalotás Zsolt

Hírek, aktualitások

Meggyűrűztünk 167 fehér gólya fiókát

Minden évben népszerű program a fehér gólya fiókák látványgyűrűzése, melyet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) közösen szervezünk, az MVM Démász Áramhálózati Kft. támogatásával

A II. Rákosi vipera rajzpályázat díjazott alkotásai

Már másodszorra hirdettünk rajzpályázatot a rákosi vipera élőhelyek közelében található iskolákban. Célunk, hogy minél több gyermek ismerje meg ezt a fokozottan védett hüllőt, és legyen rá büszke, hogy lakóhelye környékén megtalálható.

További híreink

A nemzeti park területei

Felső-kiskunsági-puszta

Felső-kiskunsági-puszta

Az Alföld második legnagyobb szikes pusztája, kiterjedése 11.000 hektár. A Duna egykori alacsony árterén helyezkedik el. A vízjárta terület lecsapolása után - a talajvíz magas sótartalmának és a párolgásnak hatására – a szikesedési folyamat felgyorsult. A táj mai képét meszes-szódás puszták, szikes rétek, legelők, szikfokok, vakszikes foltok és a közéjük ékelődő szél szállította löszös-homokos hátak határozzák meg.

Különleges növényei: sziki őszirózsa, pozsgás zsázsa, magyar sóvirág
Különleges állatai: pusztai gyalogcincér, székicsér, kék vércse, túzok

Részletek
Felső-kiskunsági-puszta térkép

Nemzeti parki termékek

Aki a védjegyet magán viselő terméket emel le a polcról – azon túl, hogy hazavihet egy szeletet a régió ízeiből, zamatából, örökségéből, hagyományaiból – azt a jóleső érzést is magáénak tudhatja, hogy választásával közvetetten a természeti értékek fenntartásához járult hozzá. A Nemzeti Parki védjegy a vásárlók és fogyasztók felé minőségi garanciát jelent, hogy az adott régióból származik, környezetkímélő módon előállított, jó minőségű, és az adott területhez közvetlenül kapcsolódik.