Egy darabka sivatag

Egyedülálló látvány a mozgó futóhomok bucka Fülöpháza és Szabadszállás határában. Fotó: Daróczi Csaba

Hírek, aktualitások

Petéző sávos pohók Kunpeszér környékén

Kollégáink terepbejárás közben egy nőstény sávos pohók (vagy sávos szövő) egyedet figyeltek meg a közelmúltban Kunpeszér környékén. Az állat peterakásáról még egy rövid videóit is sikerült készíteniük.

Tájékoztatás

A hétvégére meghirdetett XII. Fehértavi Darvadozás rendezvénysorozat kapcsán az alábbiak betartását kérjük.

További híreink

A nemzeti park területei

Felső-kiskunsági-puszta

Felső-kiskunsági-puszta

Az Alföld második legnagyobb szikes pusztája, kiterjedése 11.000 hektár. A Duna egykori alacsony árterén helyezkedik el. A vízjárta terület lecsapolása után - a talajvíz magas sótartalmának és a párolgásnak hatására – a szikesedési folyamat felgyorsult. A táj mai képét meszes-szódás puszták, szikes rétek, legelők, szikfokok, vakszikes foltok és a közéjük ékelődő szél szállította löszös-homokos hátak határozzák meg.

Különleges növényei: sziki őszirózsa, pozsgás zsázsa, magyar sóvirág
Különleges állatai: pusztai gyalogcincér, székicsér, kék vércse, túzok

Részletek
Felső-kiskunsági-puszta térkép

Nemzeti parki termékek

Aki a védjegyet magán viselő terméket emel le a polcról – azon túl, hogy hazavihet egy szeletet a régió ízeiből, zamatából, örökségéből, hagyományaiból – azt a jóleső érzést is magáénak tudhatja, hogy választásával közvetetten a természeti értékek fenntartásához járult hozzá. A Nemzeti Parki védjegy a vásárlók és fogyasztók felé minőségi garanciát jelent, hogy az adott régióból származik, környezetkímélő módon előállított, jó minőségű, és az adott területhez közvetlenül kapcsolódik.