Tanösvények

Fülöpházi-buckavidék, Báránypirosító tanösvény

A tanösvény a félig kötött homokterületek geológiai, növény- és állattani jellemzőit mutatja be. Kiinduló helye a Naprózsa Ház és Erdei Iskola parkolója. A tanösvény elején egy fitnesz gépekkel felszerelt erdei tornapályát találunk, majd ezt elhagyva jutunk a tanösvény útvonalára, mely egy ideig a piros sáv jelzésű túraútvonalát követi. A tanösvény korábbi útvonala új állomásokkal egészült ki, hurokszerű útvonala egy rövidebb és egy szakaszra tagolódik.

A tanösvény 7. állomása a déli területrész egyik magasabb buckáján helyezkedik el, ahonnan szép kilátás nyílik a futóhomokos tájra.

Hossza: rövid körtúra:1722 m, hosszú körtúra: 3270 m

Nyelve: magyar, angol

Megközelíthető: az 52. számú főút 20. km szelvényénél lévő Naprózsa Ház (GPS: 46°52’05.9,75”É. 19°25’33,1”K) parkolójából. A tanösvény a bemutatóház parkolójába tér vissza.

A tanösvény kezdőpontja: EOV: 678832,9; 169382,6; GPS: 46.868148 19.425414

Bejárható: egész évben, gyalogosan 

Állomások száma: 10

Látogatásra ajánlott időszak: Legszebb arcát a kora tavaszi időktől nyár elejéig mutatja. Nyáron a nagy meleg miatt a reggeli, illetve a késő délutáni órákban ajánlott a kirándulás.

Ajánlott felszerelés: kényelmes, zárt ruházat, távcső, egy palack víz, nyári időben kalap

A tanösvény útvonalának jelülése: fa oszlopon fehér nyíl

Állomások:

  1. Bolygatott területek
  2. Invázió
  3. Homoki gyepek
  4. Hová tűntek a láprétek?
  5. Buckaközök
  6. A homokbuckák kialakulása
  7. Ember és táj
  8. Rovarok a homokon
  9. Homoki erdőtelepítések
  10. Vajon mit hoz a jövő?

TÚRAVEZETŐ

Sétánkat a Naprózsa Erdei Iskola épületével szemben, a parkolóban kezdjük. Az erdei tornapálya mellett, akácültetvény, majd nyárfacsoportok között halad végig a fehér nyilakkal jelzett út. A jobb oldali nyárfacsoporton érdemes megfigyelni a kihelyezett mesterséges odúkat, melyek különböző madárfajoknak biztosítanak fészkelő helyet. 

Tovább sétálva, egy lankás bucka tetején találjuk az első állomást, ahol a bolygatás hatását, a betelepült gyomokat tanulmányozhatjuk. Utunkat egyenesen folytatjuk, áthaladva a magasfeszültségű villanyvezeték alatt. Kb. 300 méter megtétele után a 2. állomáshoz érünk, ahol a tájidegen növények betelepülésével ismerkedhetünk meg. A kitaposott ösvény egy szélesebb földútra vezet, ahol jobbra fordulunk. Kb. 500 m múlva elérjük a 3. állomást, ahol a buckaoldal értékes, védett fajainak megismerését segítik a táblán lévő színes ábrák. A fehér nyilakkal jelzett úton jobbra kanyarodva, feltűnik egy zöld kerítés, ami egy nemzetközi jelentőségű kutatási terület a VULKAN program vizsgálati területe. Itt a Földünket veszélyeztető globális felmelegedés homoki növényzetre gyakorolt hatásait vizsgálják a kutatók. Kb. 150 méterre egy buckaközi mélyedésben, ún. szélbarázdában találjuk a 4. állomást.

Innen az 5. állomás 150 méterre van, témája a buckaközök növényzete. Itt valamivel gazdagabb a vegetáció, hiszen a növények könnyebben juthatnak az éltető vízhez. Ezután felkapaszkodunk a környék egyik legmagasabb buckájára, ahol a 6. állomásnál nemcsak a buckák kialakulását ismertetik a színes ábrák, hanem a tájképben is gyönyörködhetünk. Megpihenve hallgathatjuk a homokpuszták madarait, a mezei pacsirtákat, este a lappantyúkat. 

A 6. állomásnál két választási lehetőség van, ugyanis itt visszafordulhatunk, és rövidebb úton visszaérthetünk a Naprózsa Ház parkolójába, érintve a 8., 9., 10., állomásokat. A másik lehetőség folytatjuk utunkat a 7. állomás felé, mely az 52-es út mellett található magasabb dűnén található. E a legtávolabbi pontja a hurokszerű tanösvénynek, aminek útvonala egy fekvő nyolcasra emlékeztet. A 7. állomásról jól belátható a hullámos homoki táj, igazi panoráma pont. A 7. állomás témája az ember tájátalakító szerepe. Csodálatos környezetben vezet vissza innen az út, visszafelé az évszakok illatával teli levegőt inhalálhatunk be. A nagy körút megtétele plusz 1500 métert jelent.

Aki a rövidebb szakaszt választja, a 6.állomás után,  az magaslaton áthaladva balra tartva éri el  a 8. állomást. Innen egy széles földútra megyünk, ahol jobb oldalon a fenyőültetvény mellett található 9. állomás táblája. 150 m után feltűnik a már ismert kísérleti terület, ahol a kerítésen belül tájékoztató tábla ismerteti az itt folyó munka lényegét. Az út nyomvonalát követve kb. 800 m séta után az útelágazásnál a bal oldali keskenyebb úton haladunk tovább. A 9. állomástól 200 méterre található a 10. állomás. Visszatértünk a tanösvény kezdeti szakaszához, és a már ismert úton a parkolóba érkezünk vissza. Akinek kedve van, kipróbálhatja ügyességét az erdei tornapályán.

Az utolsó állomástól a földúton a jelzések mentén kb. 15 perces sétával juthatunk vissza kiindulási helyünkre, a parkolóba.