Tanösvények

Dunapataj (Szelidi-tó), Kékmoszat tanösvény

A Szelidi-tó, mely 1976 óta természetvédelmi terület, a Duna-völgy alföldi szakaszán, a Kalocsai-síkságon helyezkedik el néhány kilométerre Dunapatajtól.

A Szelidi-tó a jégkorszak után a Duna mellékágából lefűződött morotvató. Ez az egyetlen mély vizű, szikes jellegű tó hazánkban. Vize nátrium- kálium- és magnézium-sókat tartalmaz. A tó fürdésre is kiválóan alkalmas, ezért már régóta kedvelt fürdő és üdülőhely. A déli parton 800 méter hosszúságú strand működik.

A tanösvény kiinduló pontja az üdülőfaluban a Szittyó téren található.

Hossza: 2400 m

Nyelve: magyar, angol

Az útvonal jelzése: fehér nyíl

Bejárható: egész évben, gyalogosan és kerékpárral

Ajánlott felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, távcső

GPS: 46°37’36,751”É, 19°2”38,841”K

A Szelidi-tókörnyékének természeti értékeit a szikes puszták, láp- és mocsárrétek adják. Vize a szikes tavakéra jellemző, annak ellenére, hogy ősi Duna mellékágból fűződőtt le.

A 12 állomásból álló tanösvény bemutatja a tó keletkezését, vízének jellegzetességeit és a benne élő élőlényeket, valamint a környező területek élővilágát.

Állomások:

 1. Hogyan jött létre a tó?
 2. Mitől bársonyos a tó vize?
 3. Vízvédelem
 4.  ”… fecseg a felszín, s hallgat a mély”
 5. Vízi parányok
 6. Vízi növények
 7. Miért kedvelik a horgászok a tavat?
 8. Úszóbajnokok és szigonyosok
 9. Nádi énekkar
 10. Fák, bokrok
 11. Erdei lakótelep
 12. A Várdomb

Túravezető

A 12 állomásból álló tanösvény bemutatja a tó keletkezését, a tó vizének jellegzetességeit és a benne élő élőlényeket, valamint a környező területek élővilágát. A tanösvény kiinduló pontja az Üdülőfalu központjában a Szittyó téren található nagyméretű információs táblánál van. A táblától jobbra húzódó házsor előtt elhaladva érünk le a tópartra, ahol az első állomás található, mely a tó elhelyezkedéséről és kialakulásának történetéről ad információt. A tóparti sétányon továbbhaladva érjük el a második állomást. Ezen az állomáson a tó víztani sajátosságairól, sóösszetételéről olvashatunk. 

Az úton továbbsétálva találjuk a harmadik állomás tábláját. Itt a vízminőség megőrzése érdekében tett megoldásokról kapunk tájékoztatást. Az üdülőfalu utolsó utcájához tartozó strandlejárónál van a negyedik állomás, ahol a víz fizikai és kémiai sajátosságait ismerhetjük meg. Ezt az állomást elhagyva a sétaút egy keskeny ösvényben folytatódik, a nádszegély és a tóparti erdősáv között, később a fák és bokrok között halad. Egy enyhe emelkedőnél találjuk az ötödik állomást, ahol színes, elektromikroszkópos felvételek segítségével tárul elénk a tó különleges algavilága.

Az állomás után a keskeny ösvény egy széles földútba torkollik. Itt balra kell fordulni. Errefelé a fürdőzők már nemigen járnak. Az árnyas, csendes tópart a horgászok kedvelt helye. Ezen a szakaszon találjuk a következő három állomást. A hatodik állomás a nádasról és annak lakóiról mesél. A hetedik állomásnál a tóban élő halfajokról és a tóban kialakult táplálékhálózatokról tájékozódhatunk. A nyolcadik állomásnál a tó legszélesebb szakaszára tekinthetünk rá. Az itt elhelyezett tábla a vízimadarak életébe ad rövid bepillantást.  

Ezután újabb útelágazáshoz érünk, ahol balra fordulunk. Az út kissé eltávolodik a tóparttól és egy szántóföld, valamint egy fiatal tölgyültetvény közötti földúton folytatódik. A kilencedik állomást újra a tóparton találjuk, ahonnan szép rálátás nyílik a tókanyarulatra és a kiszélesedő nádszegélyre. Itt érdemes egy rövid időt teljes csöndben eltölteni, hogy meghallgassuk a nádi énekesmadarak (nádirigók, poszáták) jellegzetes trilláit. Most visszafordulunk és egy darabon az idevezető úton sétálunk visszafelé.

Amint visszaérünk az előbbi útelágazáshoz, nem jobbra a tó irányába, hanem a kissé balra ívelő földutat követve az erdő felé vesszük utunkat. Egy darabon még balról szántóföldek kísérik utunkat. A tizedik állomáson megtudhatjuk, hogy milyen fák és bokrok alkotják az itteni erdőállományt. A tizenegyedik állomás már az erdőben van, ahol ennek lakóival ismerkedhetünk meg. Rövid szakasz után újabb útkereszteződéshez érünk. Itt előbb jobbra fordulunk, aztán néhány méter megtétele után balra. Ez az út az üdülőfaluba vezet vissza. Az utolsó állomás az erdő szélén az úgynevezett Várdombnál van. Itt a környező emberi települések történetéről és ennek nyomairól olvashatunk. Az aszfaltúton továbbsétálva juthatunk vissza a kiindulási pontunkhoz a Szittyó térre.