Génmegőrzés

Furioso North-Star

Az Igazgatóság két kancával a 2009-ben írta alá a belépési nyilatkozatot, és lett a Furioso North-Star Lótenyésztő Országos Egyesület tagja. 2014-ben döntöttünk a lóállomány mennyiségi és minőségi fejlesztése mellett, és még ebben az évben 12 tenyészkancát és 2 növendék kancacsikót sikerült vásárolnunk. Mára az anyaállat létszám 20 egyedre emelkedett. Az anyaállatok minőségét a 18-20 generációig ismert származás, illetve a saját és oldalági rokonok teljesítménye jelzi.  A ménesben jelen lévő kanca családok összeválogatásánál nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy csak a tenyésztésben már bizonyított, szilárd szervezetű, jó mozgású egyedeket preferáljuk, amelyektől következetes, szakszerűen megalkotott párosításokkal, méltán remélhetünk a sportban is eredményes utódokat.  Jelenlegi lóállományunk tartásának elsődleges célja a területkezelési feladatok ellátása és a Furioso North-Star fajta nemesítése, genetikai anyagának megőrzése, a klasszikus mezőhegyesi elvek alapján való tenyésztése.

 A ménvonalak és kancacsaládok ápolása mellett az eredményes tenyésztéshez nélkülözhetetlen a tenyésztésre szánt állatok saját teljesítmény vizsgálata.

A lónak a II. világháború után meg kellett találnia a hasznosítási útját. A haderő ló igénye eddigre gyakorlatilag megszűnt, ideig-óráig igény mutatkozott a munkalóra, de a mezőgazdasági nagyüzemek gépesítésével ez az igény is köddé vált. A ló a szabadidő eltöltésében, és mindinkább a sportban találta meg a helyét.

Ma vásárlóigény kizárólag a szép küllemű, jó idegrendszerű, sportban már valamilyen eredményt produkáló egyedekre mutatkozik. A tervszerű és következetes tenyésztői munka feltétele a sport kipróbálás, és az itt kapott információk felhasználása, az eredményekből levonható szignifikáns összefüggések felhasználása a tenyésztői munka folyamán, és mindezek eredményeképpen olyan Furioso North-Star lovak előállítása, amelyek alkatuknál, képességeiknél fogva a jelenlegi piac igényeit kielégíthetik.

A sportban eredményeket produkáló egyedeket tenyésztésbe vonva folyamatosan szeretnénk előállítani jó küllemű, kiváló mozgású, tömeges, szilárd szervezetű Furioso-North-Star lovat. Meggyőződésünk, hogy a jó adottságokkal rendelkező, sportban már valamilyen eredmény felmutató egyedekre mind belföldön, mind külföldön mutatkozhat kereslet. A Marócpusztai Gidrán ménes tehetséges egyedeink military kipróbálása, a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság lipicai, illetve a Mezőhegyesi állami ménes Nóniusz lovainak fogat kipróbálása után jelentkező élénk kereslet mutathat jó példát.

 A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a sportban a fogatversenyzés mellett tette le a voksát. 2016 óta veszünk részt országos fogathajtó versenyeken, az első évben kettes fogattal, 2017 óta négyes fogatot versenyeztetünk, Bárdos Attila válogatott négyesfogathajtóval. Bár a célunk nem elsősorban a minél jobb sporteredmények elérése, sokkal inkább az információszerzés a tenyésztés részére,  a fogat már eddig is szép sikereket ért el (Magyar Derby I.hely, Országos bajnokság III. hely, CAIO fogathajtó verseny IV.hely).

A fogatversenyzés kiváló lehetőséget kínál a KNPI népszerűsítésére, a természetvédelem  jelentőségének hangsúlyozására, illetve egyéb, az igazgatóság tevékenységei közé tartozó ágazatok gazdaságosabbá tételéhez szükséges kapcsolatok építésére.

Ezen kívül rendszeresen részt veszünk tenyészállatainkkal kiállításokon, tenyészszemléken. Többször volt helyezett lovunk az OMÉK-on, de adtunk már fajtagyőztes és reserve champion címet nyert kancát az Alföldi Állattenyésztési Napokon is.