Kontyvirág Erdei Iskola – Lakitelek-Tőserdő

Kontyvirág - Hasznos információk

Látnivalók, kirándulástippek

A Kontyvirág-tanösvény érinti az erdei iskolát. A zöld félkörrel jelzett, hurokszerű útvonal a holtág és az ártéri erdő felfedezésére alkalmas. A tanösvény útvonala nagyobb árvizek idején nem látogatható. A közelben sok látnivaló található, így a Tőserdő a Holt-Tiszával, a Tőserdei Kalandpark, Tiszaalpáron az Árpád-kori falurekonstrukció, a Templomdomb, az Alpári rét és a Nagy-tó.

Kontyvirág-tanösvény
Kontyvirág-tanösvény

Időjárás

A legkedveltebb erdei iskolai időszakok a május-június és a szeptemberi hónapok, így ezek nagyon gyorsan telítődnek, a többi hónapokra azonban ódzkodnak helyet foglalni a szervezők. Pedig bátran kijelenthetjük, hogy az október nem egy évben ideálisabbnak bizonyult a szeptembernél időjárás tekintetében, és bár az április kiszámíthatatlanabb, a hátizsákban lapuló esőkabáttal felszerelkezve a legtöbb betervezett program megvalósítható, de "katasztrófahelyzet" esetére is rendelkezünk alternatív lehetőségekkel. Márciusban is voltak már erdei iskoláink, gyönyörű tavaszi idő volt és remekül érezték magukat a gyerekek. Előfordulhat persze, hogy márciusban hó esik, de van téli erdei iskolai programunk is. Olyan nincs, hogy valami nagyon jót ne lehetne csinálni a természetben, amiből tanulhatnak is a gyerekek!
A nyári időjárás tekintetében fontos kiemelni, hogy az udvarban található öreg, árnyas fák és a környező erdő miatt még a nyári kánikula is jobban elviselhető, mint egy településen.

Árvíz

A Kontyvirág Erdei Iskola a Tisza árterületén fekszik, és bár magát az épületet nem veszélyezteti a Tisza áradása, extrém nagyságú árvizeknél előfordult már, hogy a folyó az udvarig merészkedett.
Ilyen esetekben a környező ártéri erdőt és a tanösvényt is birtokába veszi a Tisza, ami egyrészt beszűkíti az oktatási és szabadidős lehetőségeket, másrészt azonban különleges és felejthetetlen élményt nyújt a kerítésen belül kialakuló vizes élőhely. Erre eddig egyszer volt csak példa 2007-es indulásunk óta.

Kellemetlenkedő ízeltlábúak

Főként a szúnyogok és a kullancsok borzolhatják idegeinket. A szúnyogok csak a vizesebb években és akkor is csak a nyári hónapokban, árnyasabb helyeken és alkonyatkor keserítik meg a kintlétet. Ilyenkor erdei sétára, túrára jobb nem is gondolni, de az udvarban egészen elviselhető a helyzet.
A kullancsok nagy számban különösen tavasszal április-június között és ősszel, szeptemberben fordulnak elő. A kullancs csípése többnyire teljesen fájdalmatlan, a kellemetlenséget nem ez okozza. Terjesztenek azonban két megbetegedést, a kullancs-encefalitiszt és a Lyme-kórt, melyek veszélyesek lehetnek. Szerencsére erdei iskolánk környezete Magyarország legkevésbé fertőzött területei közé tartozik mindkét betegség tekintetében. Emellett fontos tudni, hogy a fertőzött kullancs nyálmirigyéből a megbetegedést előidéző kórokozók csak a beszúrást követő 4-6 óra múlva kerülnek az emberbe. Ha tehát a kirándulás, túra után átnézzük magunkat, és a kullancsot időben eltávolítjuk, minimálisra csökkenthetjük a fertőzés veszélyét. Legjobb azonban megelőzni a kullancscsípést.