Kiadványok

  Két víz köze, 2023/3-4. szám

  Összevont lapszámunk Fókuszban rovata ráirányítja a figyelmet apadó nemzeti kincsünkre, az éltető vízre, és annak tájban tartásának szükségességére.

  Natura 2000 vizes élőhelyek bemutatása a Duna–Tisza közén

  A Kolon-tónál oktatóközpont, a szegedi Fehér-tónál és a Vörös-mocsárnál bemutatóhelyek, a Nagyszéksós-tónál információs pont jött létre.

  Puszta Kapuja Információs Központ - leporelló

  A Puszta Kapuja Információs Központ – nevéhez híven – valóban a bugaci puszta kapuja. Az épületben interaktív kiállításvárja a látogatókat, a kültéri helyszíneken a szabadban töltött idő tartalmassá tételére helyeződik a hangsúly.

  Két víz köze - 2023/1-2. szám

  Összevont lapszámunk Fókuszban rovatának főszereplője Európa legnagyobb testű röpképes madara, a túzok. Védelme tekintetében hazánk felelőssége kiemelkedő, hiszen Közép-Európán belül a legtöbb túzok Magyarországon él.

  Szülőföldemen, a két víz közén

  Főbb témák: Petőfi Kiskunsága egykor és most, Egy elfeledett puszta története: Jakabszállás, Bemutatkoznak vármegyénk natúrparkjai

  Barangolás a Duna-Tisza közén

  A Petőfi emlékév alkalmából készült, gazdagon illusztrált kiadvány segítségével kalauzoljuk el az olvasókat a homok és a szik birodalmában.

  Két víz köze - 2022 ősz

  Befejeződik a Duna-Tisza köze füves élőhelyeiről szóló cikksorozatunk. Bemutatjuk, milyen beavatkozásokra volt szükség, hogy a vizet a tájban tartsuk a Baksi-pusztán, és azt is, milyen erőfeszítéseket teszünk az illatos csengettyűvirág fennmaradásáért.

  Két víz köze 2022 nyár

  Hogyan lett 100 év alatt egy kócsagőrből egy 250 fős Természetvédelmi Őrszolgálat hazánkban? Ezen túl szó esik erról is, hogy javítjuk a fajszegény gyepek állapotát a viperák érdekében, és bemutatunk a Duna–Tisza közéről eltűnt lepkefajokat.

  Két víz köze 2022 tavasz

  Fókuszban a gyepes élőhelyeink. A Magyar Természettudományi Múzeum Lepkegyűjteményének munkatársai jóvoltából háromrészes cikksorozat is indul.

  Két víz köze - 2022 tél

  E lapszám főszereplői a denevérek. Szakértőinktől megtudhatják, mikor kell mentéssel beavatkozni és mit tehetünk ilyen esetben, valamint lehetséges-e denevérbarát módon felújítani az épületeket?

  Programajánló 2022

  Túranaptár, a Természet Háza programjai, környezeti nevelési programok

  Két víz köze - 2021 ősz

  Őszi lapszámunk a Böddi-székre kalauzol, ahol a csatornával kettévágott szikes tó újraegyesítését és a legeltetéses élőhelykezelés újjáélesztését végezzük.

  Két víz köze - 2021 nyár

  Fókuszban a hangyaboglárkák izgalmas élete és a közösségi lepkészés, azaz hogyan legyünk amatőr lepkekutatók? Szót ejtünk az ún. szegély-élőhelyekről , valamint a kiskunsági gyepterületeket érintő, újonnan érkezett inváziós fajokról.

  Két víz köze - 2021 tavasz

  Fókuszban a kiskunsági gyepterületek. Bemutatjuk vízmegőrzési törekvéseinket a Baksi-pusztán, szó esik erdei tisztásokról, láprétről, orchideás gyepről, de a baglyok világába is bepillantunk.

  Két víz köze - 2021 tél

  Megismerheti a Péteri-tó menyétféléit, a kiskunsági vadlúdkutatási-programot, és a természetes folyamatokra alapozott erdőfelújítás lehetőségeit.

  Programajánló 2021

  Túrák, természetismereti előadások, környezeti nevelési programok, rendezvények. A túrákra honlapunkon lehet jelentkezni, a jelentkezési felület hamarosan megjelenik! Kérjük, figyeljék a járványügyi korlátozásokat!

  Programajánló 2020

  Letölthető a 2020-as Programajánlónk. Bemutatóhelyek, szolgáltatások, programok, rendezvények, túrák, tanösvények.

  Két víz köze - 2020 ősz

  Fókuszban a Kiskunfélegyházához közeli Péteri-tó. Bemutatjuk az élővilágát, az itt zajló élőhely-rekonstrukciós programot. Interjú dr. Bankovics Attilával, aki már 55 éve kutatja a tó és térsége élőlényeit.

  Két víz köze - 2020 nyár

  Nyári lapszámunk kiemelt témája az élővilág változatosságának, a létünk alapját jelentő biológiai sokféleségnek a megőrzése.

  Két víz köze - 2020 tavasz

  Virtuális séta a Tiszántúlon, a Tisza balparti hullámterében fekvő Mártélyi Tájvédelmi Körzet területén.

  Két víz köze - 2020 tél

  Hogyan reagál a klímaváltozásra a gyakorlati természetvédelem? Hogyan óvhatjuk meg gyepeinket és erdeinket?

  Értékőrző gazdálkodás - kunhalmok a tájban

  Kunhalmok, mint védett tájképi értékek a mezőgazdasági támogatások rendszerében