Ökoturizmus

Látogatási szabályzat

A védett területek a természet múzeumai. A táj, a növények és az állatok nélkülünk, emberek nélkül is jól érzi magát. A nemzeti parkok, természetvédelmi területek, tájvédelmi körzetek elődleges rendeltetése a természeti értékek védelme. Természetesen nem zárhatók ki innen az emberek sem.

Tervezzen gondosan!

A védett területekre tervezett kirándulásait gondosan tervezze meg! Vegye figyelembe az időjárást, a terepviszonyokat, az út hosszát. Ne feledkezzen meg arról, hogy sokszor magánterületen járhat.

Kirándulásai során részesítse előnyben a kerékpár vagy a vonatot. De ha autózik, akkor legalább legyen tele az autó barátokkal, családtagokkal. A természeti területet gyalog vagy más, engedélyezett eszközzel járja be.

Védett természeti területen gépjárművel csak a közutakon, illetve egyes kijelölt erdészeti utakon szabad közlekedni. Parkolásra mindig a kijelölt helyeket használja! Az engedély nélkül közlekedők, illetve a tiltott helyen parkolók természetvédelmi szabálysértést követnek el, ami 150 000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A védett területeknek vannak fokozottan védett részei is, amire tábla figyelmezteti az arra járókat. Ezek a területek kiemelt természeti értékeket őriznek, ezért belépni csak a nemzeti park írásos engedélyével, szakvezetővel lehet!

Maradjunk az ösvényeken!

Barangolásunk közben maradjunk a kijelölt utakon. A védett területeken a turistautak, tanösvények a kirándulók és az élővilág érdekében lettek kijelölve. Ha elhagyjuk az utat, az állatok – melyek megszokták, hogy az emberek az utakon mozognak – elmenekülnek, és nem tudjuk őket megfigyelni.

A kijelölt utakról letérve a gyalogosok taposása, a lovak patái, a kerékpárok kerekei újabb ösvényeket alakíthatnak ki. Felszaggatják a növénytakarót, ami elősegíti a gyomnövények terjedését. A gyepeken sok földön fészkelő madár, talajlakó állat biztonságát is veszélyeztethetik és kárt tehetünk az értékes növényzetben.

Csendesen, figyelmesen!

Figyeljünk a természet hangjaira! Ügyeljünk rá, hogy a lehető legkevesebb zajt csapjuk, ne zavarjuk meg az élővilág rendjét. Így könnyebben megfigyelhetjük az állatok természetes viselkedését és a többi turistát sem zavarjuk.

Ne hagyjunk nyomot magunk után!

Kirándulásaira vigyen magával könnyen emészthető, magas energiatartalmú ételt, kellő mennyiségű folyadékot. A legjobb a víz, mert ezzel mosakodni is tud, ha szükséges.

A természeti területeken nem biztos, hogy mindenütt talál szeméttárolót, hiszen azok rendszeres ürítése nem megoldható.  

A túrák során elfogyasztott ételek, italok csomagolóanyagait soha ne dobja el! Az eldobott papír, vagy műanyag hulladék esztétikailag nem szép, lassan, vagy egyáltalán nem bomlik le, szennyezi a környezetet, veszélyt jelenthet az állatoknak is. Nagyon sok bogár, kisemlős vagy madár pusztul el üvegekbe, nejlonzacskóba, sörös dobozokba vagy pillepalackokba szorulva.

A túra során keletkezett hulladékot vigye magával, és egy kijelölt hulladékgyűjtőbe dobja ki a túra végén! Hátizsákunk úgyis sokkal könnyebb már az elfogyasztott ételek, italok nélkül, csak az üres csomagolóanyagokat kell vinnünk.

A vadon termő gyümölcsökből mindenki szedhet. Gondoljon arra, hogy mások is szívesen megkóstolnák! Vigyázzon, csak olyan bogyókat kóstoljon, amit ismer. Sok termés mérgező lehet.

Emberi szükségleteit, ha erre nincs kijelölt hely, a túrautaktól távolabb végezze el. Készítsen kisebb lyukat a talajba, amit használat után temessen be. Az ürülék, a használt papír nem szép látvány, és fertőzést is okozhat.

A nemzeti parkok szabadon látogatható területein padokat, pihenőhelyeket, tűzrakó helyeket, kilátókat is találunk. Ezeket ott alakították ki, ahol a legkevésbé zavarják a természetet. Itt kényelmesen kipihenhetjük úti fáradalmainkat.

A védett területeken a szabadban történő sátorozás általában nem engedélyezett, ezért a környéken ajánlott szállást keresni.

Óvatosan a tűzzel!

Mindig tájékozódjon, hogy érvényben van-e tűzgyújtási tilalom a www.erdotuz.hu oldalon!

Tüzet rakni csak a kijelölt helyeken lehet! Csak akkora tüzet rakjon, amekkora feltétlenül szükséges. A tűzrakáshoz lehullott, száraz ágakat gyűjtsön. Mielőtt elhagyja a tűzrakó helyet, győződjön meg arról, hogy teljesen eloltotta a tüzet. Odafigyeléssel nagy pusztításokat előzhet meg.

Tűzgyújtáskor mindig vegye figyelembe a tűzgyújtás szabályait! Ne használjon nyílt lángot, ne rakjon tüzet, ha erre tilalom van! Nagy szárazság esetén, erős szélben soha ne gyújtson tüzet!

Mindent a szemnek, semmit a kéznek!

Kirándulásain ne szedjen virágokat, ne gyűjtsön állatokat!

A csokorba szedett vadvirágok gyorsan elhervadnak. Jobban díszítenek a természetben, mint a vázában. Ha leszedi egy növény virágait, akkor abban az évben a növénynek nem lesz lehetősége, hogy magokat neveljen és így szaporodhasson. Azzal pedig, ha a legszebb példányokat szedi le, egy-egy faj genetikai leromlását idézheti elő. Sok vadvirág ráadásul mérgező, bőrkiütést vagy más kellemetlenséget okozhat.

Az erdőkben, réteken esők után sok gombát lehet találni. Vannak közöttük fogyasztásra alkalmatlanok és mérgezők is. Ha gombát gyűjt, tartsa be a szabályokat. Mindig vizsgáltassa meg szakértővel a gombát, mielőtt ételt készítene belőle.

Ne tapossa szét a gombákat, hiszen ezeknek fontos szerepük van a természetben!

A legjobb, ha a kiránduláson szerzett élményeit fényképeken örökíti meg. Fotóit úgy készítse el, hogy minél kevésbé zavarja a természetet. Ne tépje le a növényeket egy-egy jobb kompozíció érdekében! Madarakat – ha lehet – ne a fészek közelében fotózzon, hiszen jelenlétünk zavarja életüket. A fiókák csak rövid ideig maradnak életben a szülők gondoskodása nélkül! Lessátrat csak a nemzeti park engedélyével használhat!

Kutyát pórázon!

Szuper dolog kutyánkkal együtt kirándulni, az ebek is élvezik az őket körülvevő sok ingert. De éppen ezért, mindenképpen tartsuk pórázon! Ez nem csak az élővilág, hanem kedvencünk érdekét is szolgálja, hiszen kevés kutya hallgat a gazdára, ha pont előtte pattan fel és ered futásnak egy nyúl…

Ne feledje:

A nemzeti parki kirándulásain gondoljon arra, hogy a védett területek fenntartása sok pénzbe és fáradtságba kerül. Ne rongálja a turistajelzéseket, az információs táblákat, a padokat, pihenőhelyeket. Ezek a kirándulók tájékozódását, kényelmét szolgálják.

TERMÉSZETI ÖRÖKSÉGÜNK MEGŐRZÉSE KÖZÖS FELELŐSSÉGÜNK.

Köszönjük, hogy betartja a látogatási szabályokat.