Naprózsa Erdei Iskola - Fülöpházi-buckavidék

Naprózsa - Hasznos információk

Javasolt felszerelés

A gyerekek háziorvosától egészségügyi igazolás, hogy egészséges állapotban jelennek meg. Időjárásnak megfelelő öltözék, esőkabát, hosszúnadrág, zárt cipő, tisztasági csomag, a szervező tanár által kért szakmai felszerelés (füzet, írószer, távcső, nagyító, kézi- és határozókönyvek stb.), szabadtéri sporteszközök.

Időjárás

A homokbuckák között egész évben érdemes kirándulni, túrázni. A legszebb időszak márciustól-júniusig tart, de szeptembertől-novemberig is sok látnivalót mutat magáról a táj. A nyár nagyon forró ebben a térségben, erre nem árt külön készülni. Kellemetlenkedő rovarokra bárhol lehet számítani, szúnyog, bögöly és kullancs előfordul. Nyáron feltétlenül szükséges a naptej és a kalap, valamint a sok ivóvíz.

Fülöpházi-buckavidékKirándulástippek

Báránypirosító tanösvény

A tanösvény a félig kötött homokterületek geológiai, növény- és állattani jellemzőit mutatja be. Kiinduló helye a Naprózsa Ház és Erdei Iskola parkolója. A tanösvény elején egy fitnesz gépekkel felszerelt erdei tornapályát találunk, majd ezt elhagyva jutunk a tanösvény útvonalára, mely egy ideig a piros sáv jelzésű túraútvonalát követi. A tanösvény korábbi útvonala új állomásokkal egészült ki, hurokszerű útvonala egy rövidebb és egy hosszabb szakaszra tagolódik. A tanösvény 7. állomása a déli területrész egyik magasabb buckáján helyezkedik el, ahonnan szép kilátás nyílik a futóhomokos tájra. Hossza: rövid körtúra: 1722 méter, hosszú körtúra: 3270 méter. Szabadon látogatható!

https://www.knp.hu/hu/fulophazi-buckavidek-baranypirosito-tanosveny 

Tanösvény a homokbuckákonGarmada tanösvény

A buckavidéken haladó Garmada tanösvény 14 állomása nemcsak a nemzeti parki területen ma még fellelhető természeti értékeket, a különleges növény együttest, a hozzá kötődő állatvilágot mutatja be, hanem rávilágít az ember tájformáló szerepére is. Megtudhatjuk, hogy az utóbbi pár száz évben hogyan hasznosították a területet, és ezek a tájhasználatok mi módon változtatták meg a térség ökológiai adottságait. Választ kapunk arra is, hogy mára miért özönlötték el a tájidegen növények a hajdani homok pusztákat, és az őshonos erdők helyén vajon ma mi terem? Hossza: 8500 méter. Szabadon látogatható!

https://www.knp.hu/hu/fulophazi-homokbuckak-garmada-tanosveny

Kelemen-szék

A Duna-mente mélyártéri sávjában több száz hajdani szikes tóról van tudomásunk. Mára ezek jó része kiszáradt, vagy csak a kora tavaszi időszakban van víz bennük. A legnagyobbak – így a Kelemen-szék is – ma hazánk és a nemzeti park legértékesebb szikes tavai, a vízimadarak tömegeinek nyújtanak ideális élőhelyet. Csak a kijelölt tanösvény útvonalon látogatható! Fokozottan védett természetvédelmi terület, csak szakvezetővel látogatható! A területen veszélyes háziállatok, bivalyok is legelnek!

https://www.knp.hu/hu/felso-kiskunsagi-tavak

Kelemen-szék

Kolon-tó

Az egykori tó helyén kialakult mocsár átlagos vízálláskor kb. 5,5 km hosszú és 1,5-2,5 km széles. Az erősen benádasodott tómederben a nyílt vízfelületeket mesterségesen alakították ki. A Kolon-tó a Duna–Tisza köze egyik legfontosabb természetes vizes élőhelye, amely a Duna-völgyi szikesek és a Homokhátság között húzódó Turjánvidék közepén helyezkedik el. A változatos vizes élőhelyeket rétek, láperdők és homokbuckák övezik. A tavat szegélyező láp- és mocsárrétek, nedves kaszálók virágpompája májusban teljesedik ki. Szakvezetővel látogatható!

https://www.knp.hu/hu/kolon-to