Környezeti nevelés

Kontyvirág Erdei Iskola - Bemutatkozás

Kecskeméttől alig több mint 30 kilométerre, Lakitelek határában, Tőserdőben található a Kiskunsági Nemzeti Park által működtetett Kontyvirág Erdei Iskola. Intézményünk nem csupán az erdei iskolai oktatás iránt érdeklődő általános iskolai csoportok igényeit elégíti ki, de sokrétű lehetőséget nyújt óvodai, iskolai kirándulások, továbbképzések, konferenciák, vagy baráti, családi összejövetelek szervezéséhez is, legyen szó egy vagy többnapos eseményről. Ez utóbbi esetben a helyszínt biztosítjuk, de rendezvényszervezést nem áll módunkban vállalni. 

Az iskolai szünidő alatt saját természetismereti táborokat (tematikus táborok) szervezünk, de mások által megálmodott és vezetett táborok számára is biztosítunk helyszínt. A tematikus táborok külső fél által szervezett formában abban az esetben valósulhatnak meg, ha minimum 3 modul programot igényelnek az itt létük idejére. 

A Holt-Tisza és a hozzá kapcsolódó területek (galériaerdők, láprétek) az általános iskolai természetismereti oktatás (vizek, erdő, rét élővilága) kiváló terepe, valamint a térség történelmi, kultúrtörténeti (skanzen, bemutatóhelyek, templomdomb, földvár) és gazdasági életébe (fokgazdálkodás, halászat, kosárkötés) is bepillantást enged.

Kontyvirág Erdei Iskola
Kontyvirág Erdei Iskola

Szolgáltatások 

A 44-es-es úttól nem messze található Kontyvirág Erdei Iskola kétszintes épülete 52 fő befogadására alkalmas (teljes emeletes ágyas kihasználtság esetén). A földszinten 4 db négyágyas, az emeleten 6 db hatágyas szoba található. Minden helyiségben egyedi tervezésű, felnőtt méretezésű emeletes ágyak vannak. Minden szoba fürdőszobával rendelkezik. A földszinten lévő tágas étkező kiválóan alkalmas közösségi programok megszervezésére is. A teakonyha gáztűzhellyel, mikrohullámú sütővel, kávéfőzővel, kenyérpirítóval, vízforralóval, edényekkel, serpenyőkkel felszerelt, így alkalmas olyan kisebb létszámú csoportok reggeli/vacsora étkezésének elkészítéséhez, akik szívesen főznek maguknak.

Az 1 hektáros, kerítéssel körbezárt, parkosított udvart hűs árnyat adó öreg fák, cserjék és füves területek teszik kellemessé. Erdei iskolánk szabadtéri játékokkal, szabadtéri foglalkoztatóval, kézműves udvarral, kemencével, kerti tóval és tűzrakó hellyel is rendelkezik. A kertet nemcsak ideérkező vendégeink szeretik: olyan elemekkel gazdagítjuk, amelyek ide vonzzák az udvart körülvevő ártéri erdő lakóit. Rovarhotel, hüllő napozó, itató, békatelelőhely, sünvár, denevértorony, madárodúk csábítják ittlakásra két-, négy-, hat- és többlábú társainkat.

Alkalmanként az épületen belül is találkozhatunk pókokkal és egyéb rovarokkal, amelyeket - erdei iskolánk szellemiségéhez híven - nem pusztítunk el (szükség esetén kitessékeljük őket).

A szállóvendégek számára napi háromszori étkezést tudunk biztosítani. Az ételt beszállító partnerünk szállítja ki a helyszínre, ahol az erdei iskola alkalmazottjai gondoskodnak a kiosztásról és a mosogatásról.

A szolgáltatásokról bővebben itt olvashat.

Árainkról itt tájékozódhat.

Kontyvirág Erdei Iskola
A Kontyvirág étkezője

Szakmai programok csoportoknak

Erdei iskolánk és a tematikus nyári táborok modulrendszerűek. A választható modulok a honlapon elérhetőek, ezekből egyedi igényt is ki tudunk szolgálni. Az ide érkező csoportok előzetesen, egyeztetett formában jelzik igényeiket. Az erdei iskola közvetlen környezete lehetőséget biztosít a szabad foglalkozástervezésre is: ilyen a zöldsáv túraútvonal, melynek része a Kontyvirág tanösvény. A Tőserdői-Holt-Tisza partján (Szikrai-holtág mellett) található játszóterek, a kilátó, az éttermek, a fagylaltozó és a Tősfürdő remek szabadidős programokat nyújtanak a kikapcsolódásra vágyóknak. 

A programokról és modulokról bővebben itt lehet tájékozódni.

Szervezéshez szükséges tájékoztató tanárok részére.

Kontyvirág
Az erdei iskola udvara sokféle programnak kiváló helyszíne lehet

Programlehetőségek, kirándulások a környéken

A közelben sok látnivaló található, könnyen megközelíthető pl. a Kontyvirág-tanösvény, Tőzegbánya-tavak, Tőserdő a Holt-Tiszával, Tősfürdő, Gabriella Fürdő, Hungarikum Liget, Tiszaalpáron az Árpád-kori falurekonstrukció, a Templomdomb, az Alpári-rét és a Nagy-tó.

A Kontyvirág-tanösvény
A 3,5 kilométeres Kontyvirág-tanösvény a holtág és az ártéri erdő felfedezésére alkalmas túraútvonal

Árainkról itt lehet tájékozódni. 

Szabad időpontok, program és egyéb technikai egyeztetés:

Filotás Zoltán erdei iskola vezető: +36 30 /553-8764, filotasz@knp.hu, kontyvirag@knp.hu
Szénási-Mata Ágnes környezeti nevelő: +36-30/799-0962, szenasimataa@knp.hu, kontyvirag@knp.hu

Levelezési cím: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (Kontyvirág Erdei Iskola), 6000 Kecskemét, Liszt Ferenc utca 19.

A Kontyvirág Erdei Iskola címe: 6065 Lakitelek-Tőserdő Szikra 65/a