Termékek

Mézek, mézes termékek

Őrjegi vegyes virágméz

Termelő: Agócs-Paluska Éva

Cím: 6239, Császártöltés, Kiscsala tanya 8., E-mail: palusevk@gmail.com, www.borokafarm.hu

A családi farmunk méhészete az országos átlaghoz igazodó 50 családos méhészet. Egy konténerből áll, nagyboconádi rendszerű. És tényleg áll, hiszen álló méhészet vagyunk. Szerencsére némi keresgélés után egy nagyon ideális területre bukkantunk, ahol az év nagy részében kiváló méhlegelők állnak rendelkezésre, egyben egy nagyobb természetvédelmi területen van, ahol több mint 80 gyógynövényfaj tenyészik. Ez az álló méhészet számunkra ideális, hiszen vándoroltatásra nincs módunk a többi haszonállat mellett, illetve a méhek ellenálló-képessége is jobb, hiszen kisebb fertőzés és egyéb betegségek kockázata. Bár mézhozamunk így kisebb, de legalább így kapott méz értékesebb és egészségesebb, méheink egészségvédelme és természetvédelemben betöltött szerepe is biztosított. A munkám gyümölcse a kitűnő gyógynövényes Őrjegi vegyes virágméz, ami a kedvencünk. Szezonálisan jelenik meg a többi mézelő növény a mézünkben, kizárólag fajta mézre nem törekszünk, hiszen nem titok, hogy a fajgazdag virágméznek gyógyító hatóanyaga a legkoncentráltabb.  Az Őrjegi vegyes virágméz egy különleges, egészségmegőrző nemzeti parki termék az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrparkból.

Vegyes virágméz és mézeskalács

Termelő: Bóna Zoltán és Bóna Zoltánné

Cím: 6237 Kecel, Vörösmarty u. 32., telefon: +3670 206 5451, e-mail: bonamari65@gmail.com

Virágmézünk a Vörös-mocsár természetvédelmi területen termő sokféle vadvirág, vadon termő gyógynövény nektárját és pollenjét tartalmazó mézfajta. A 2015-ös országos mézversenyen II. helyezést ért el.

Lányunk kreatív ötletének köszönhetően már mézeskalácsot is készítünk. A mézeskalácsnak nem csak karácsonykor van aktualitása, az év bármely szakaszában szívesen vásárolják az emberek. Készítünk megrendelésre, céges rendezvényekre, esküvőkre is, egyedi mintázattal, a megrendelő kívánalma szerint.

Mézeskalácsaink fogyaszthatók, nem csak díszítő funkciójuk van! Mesterséges anyagot nem tartalmaznak. A készítéséhez és díszítéséhez használt tojás házi eredetű, valamint a méz is természetesen saját termelésű. A mézeskalácsok régi népművészeti motívumokat és a nemzeti park természeti értékeit ábrázolják.
 

 

Vegyes virágméz

Termelő: Blasinszky Zsolt

Cím: 6728 Szeged, Tölgyfa u. 72., telefon+36/20 420-5892, e-mail: blasinszky@freemail.hu, honlap: http://blasinszkymez.strikingly.com/ 

Legfőbb növények, melyekre járunk: repce, akác, selyemfű, hárs, napraforgó, gyalogakác, tisztes fű.

 

Vegyes virágméz és dió virámézben

Termelő: Góbor Attila

Cím: 6076 Ágasegyháza Sándortelep dűlő 105., telefon: (+3630 484 0655), e-mail: gobor.tanya@gmail.com, honlap: https://www.facebook.com/Góbor-tanya

Környezetünkben az egészséges vegetációnak köszönhetően kora tavasztól késő őszig mindig élő a táj, vannak virágzó, nektárt és virágport (pollent) termelő növények. Mivel méhészetünk álló méhészet (nem vándorol) és a tanyánk olyan helyen van, ahol a méhek gyűjtési területén (5-6 km-es sugarú kör) gyakorlatilag nincs intenzív mezőgazdaság, így virágmézünk a nemzeti park vizes élőhelyéről és a Homokhátság vadvirágaiból származik. Időben a tavaszi és az őszi hordási időszak a meghatározó. Az alkalmazott természetes anyagok, a hagyományos tartási rendszer, a hely tisztasága, érintetlensége nem csupán méheink egészségét biztosítja (nem igényelnek gyógyszeres támogatást), hanem termékeink prémium minőségét is.

A tavaszi hordásból készülő virágmézünk kellőképpen híg és áttetsző ahhoz, hogy dióra töltsük és ne rontsa a termék optikai tulajdonságait. A dió a nagyapám által telepített vegyes gyümölcsösből való, melynek kora legalább ötven év. Ezek a diófák azért érzik itt jól magukat, és termésük azért kiváló, mert hasonló a környezet az ő eredeti magasártéri élőhelyükhöz: magas talajvízállás, eltemetett réti talaj. Koruk, fajtájuk és életképességük miatt vegyszeres kezelést, mesterséges tápanyagutánpótlást nem igényelnek.

Vegyes virágméz

Termelő: Ács Gyula

Cím: 2344, Dömsöd, Ady E. u. 12/B

Telefon: +36309336748

E-mail: acsgyula72@gmail.com

Nagyboconádi fekvő kaptárakban tartom a méheket. Kezelésükhöz természetes anyagokat használunk. a mézet újrahasználható üvegben értékesítjük. egy méhészeti szezonban tavasztól őszig 300-400 kg közötti mennyiség termelődik ebből a vegyes virágmézből.

Galagonyaméz

Termelő: Horváth Pál

Cím: 6120 Kiskunmajsa, Hunyadi u. 23., telefon: +3630 372 5630, e-mail: horv.niko92@gmail.com

A gyűjtés április végétől május közepéig tart, kb. 2 héten át, Natura 2000 területen. A telephelyen pörgetünk.

 

 

 

 

Galagonyaméz

Termelő: Juhász Ágnes

Cím: 6120 Kiskunmajsa Marispuszta 15., telefon: +36 30/1999-386 70/4503-516, e-mail: juhasz.nagyzsuzsanna@gmail.com

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén található galagonyabokrokról gyűjtjük ezt a  jellegzetesen egyedi aromájú mézet.  A galagonya méz íze rendkívül kellemes és kifejezetten lágy, illata azonban nem nagyon van. Színe világosbarna. A közepes ütemben kristályosodó mézek közé sorolható be. A galagonya bokor virágjának nektárja fokozza a méz gyógyhatásait.

 

Galagonyaméz

Termelő: Perneki Lajos - Mézes Lajcsi

Cím: 6120 Kiskunmajsa, Szent László u. 20., telefon:+3630 380-2297, e-mail: mezeslajcsi@freemail.hu

Az akácvirágzás előtt, a gyümölcsvirágzás utáni időszakban virágzik a galagonya. A gyűjtés kb. 2 hétig tarthat, időjárástól függően.

Családonként 2-3 kg pergetett galagonyaméz keletkezik.

 

 

 

 

Galagonyaméz

Termelő: Szomor Balázs

Cím: 6200, Kiskőrös, Kassai u. 37.

E-mail: szombal@gmail.com

https://www.facebook.com/szombal

A méhek áprilistól-májusig gyűjtik az ilyenkor virágzó galagonya nektárt. A galagonymézet május első harmadában, a virágzást követően pörgetik ki és háromszoros szűrést követően szerelik ki 250 és 500 grammos üvegekbe, majd címkézik. Különleges és egyedi fajtaméz. Íze kellemes, illata nem jellemző, színe közepesen barna. Teljesen kristályos állapotában kenhető, krémszerű. Jótékony hatásával elsősorban szív- és érrendszerre gyakorolja, emellett nyugtató, görcsoldó, és kíváló az álmatlanság ellen.

Vadvirág méz

Termelő: Görög András

Cím: 6096 Kunpeszér, Vörösmarty utca 3.,telefon: 06 20/315-5242

Hagyományos méhészeti technológiával, vegyszermentesen állítjuk elő a mézet, visszaváltható üvegekbe üvegezzük és árusítjuk. Évente kb. 200 kg-t állítunk elő 500 és 1000 grammos kiszerelésben.

Mézünk igazi csemegének számít.

 

Vegyes virágméz

Termelő: Kunstár Csaba

Vegyszermentesen állítom elő a mézeimet, atkairtásra oxálsavat használok rebarbara levéllel. Herefiasítást gyérítéssel végzünk a méheinknél.

Az üvegek visszaválthatók, és a címkén bibliai idézetek is olvashatók.
 

 

Vegyes virágméz

Termelő: Gulyás Zoltánné

Cím: 6000 Kecskemét, Talfája köz 12., telefon (Gulyás György): 06 30/939-7824  

Mézeink többsége vegyes virágméz. Szezonálisan áprilistól engedjük ki méheinket és ők gyűjtik az éppen virágzó növények virágporait. Termékeinkre elég nagy a kereslet, így háztól is sokat vásárolnak tőlünk, valamint piacokon, vásárokon, fesztiválokon is jelen vagyunk. Sokan  kifejezetten csak a mi mézeinket keresik.