Termékek

Lekvárok, befőttek, szörpök, ivólevek

Vadon termő növényekből készült szörpök és lekvárok

Termelő: Bóna Zoltán és Bóna Zoltánné Mari

Cím: 6237 Kecel, Vörösmarty u. 32., telefon: +3670 206 5451, e-mail: bonamari65@gmail.com

Mézes bodzaszörp: vad bodza virágjából, bio citrommal áztatással készült szörp.

Mézes faeperszörp: régi, szinte elfeledett gyümölcsből, az eperfa terméséből, rostosan készül. 2015-ben OMÉK élelmiszer díjat és nemzetközi versenyen aranyérmet kapott.

Mézes kökényszörp: vadon termő apró bogyós kökényből készülő fanyarkás ízű szörp. Meg kell fagyni a bogyónak, hogy markáns, fanyarkás íze ne legyen kellemetlen. Ez történhet mesterséges fagyasztással is, de csak az érett bogyót érdemes.

Mézes vadmentaszörp: vadon termő mentafajtából, a lómentából áztatással készülő szörp. Íze enyhén mentolos. A lómentát virágzáskor gyűjtjük, mivel akkor a legintenzívebb az íze.

Mézes faeperlekvár: Régi, szinte elfeledett gyümölcsből, az epefa terméséből készül. A lekvár csak mézet és gyümölcsöt tartalmaz.

Mézes galagonyalekvár: A galagonya apró piros bogyós terméséből passzírozással készülő fanyarkás ízű lekvár. A méz segít megszelídíteni a gyümölcs fanyarkás ízét.

Mézes kökénylekvár: Vadon termő kökényből készülő fanyarkás ízű lekvár. Meg kell fagyni a bogyónak, hogy markáns fanyarkás íze ne legyen kellemetlen.

Mézes vadkörtelekvár: Süsü kedvenc eledeléből, a vadkörtéből készült finom, enyhén fanyarkás ízű lekvár, mely egy kicsi fahéjjal és szegfűszeggel van megbolondítva.

Mézes-fahéjas vadalmalekvár: Nagyon apró almafajta, amelynek fanyarkás ízű húsa van. Fahéjt tartalmaz.

Körtés sütőtöklekvár és -ivólé

Termelő: Góbor Attila

Cím: 6076 Ágasegyháza Sándortelep dűlő 105., telefon: (+3630 484 0655), e-mail: gobor.tanya@gmail.com, honlap: https://www.facebook.com/Góbor-tanya

A termékek alapanyaga fajtáját tekintve vegyes és változó, hozzáadott cukrot, tartósítószert és egyéb anyagot nem tartalmaznak, egyszerű hőkezeléssel készülnek. Az alapanyagot szolgáltató gyümölcsfák  kb. 40-50- évesek, régi magyar tájfajták. A termesztésben alkalmazott természetes anyagok ( szerves trágya, komposzt), a hagyományos termesztési és tartósítási rendszer, a hely tisztasága, érintetlensége biztosítja termékeinek minőségét.

Zöld dió befőtt

Termelő: Tarnóczi András

Cím: 6640 Csongrád, Tanya 1014., telefon: 06 30/646-1531 

Az előállítási folyamat nagyon hosszú, időigényes, de megéri. Zöld állapotában, üvegben, cukros-mézes lében rakom el a diót. Szabadföldi termesztésben vannak diófáim, semmilyen növényvédő szert nem használok. Meggyőződésem, hogy a fiatal zöld dió nem allergén. Kiemelkedő a jód, vas,  C-vitamin tartalma. Omega zsírsavak vannak benne, antioxidánst tartalmaz. Eltarthatósága 1 év bontatlan csomagolásban! Fénytől védeni kell, hűvös helyen kell tartani. Felbontás után 2-3 napon belül el kell fogyasztani, közben hűtőben tartani. A júniusban szedett zöld dió karácsonyra készül el, akkora válik fogyaszthatóvá.

Felhasználási ötlet: túrógombócba töltve, majd pörkölt darált dióban vagy kókuszreszelékben meggurítani.  

Érdekesség: Az ókori Rómában a császár a közembereknek megtiltotta, hogy a zöld diót leszedjék a fáról. Annak fogyasztása csak a nemesek kiváltsága volt.