Bemutatóhelyek

Puszta Kapuja Információs Központ, Bugac

A Puszta Kapuja Információs Központ Bugacon található, a Karikás Csárdával szemben. Nevéhez híven valóban a bugaci puszta kapuja, innen lehet eljutni a Kiskunsági Nemzeti Park legnagyobb, és domborzatát tekintve is legváltozatosabb részére, Bócsa-Bugac buckavilágába.

puszta kapuja
A Puszta Kapuja Információs Központ bejárata
Fotó: Kiss-Czakó Imre

A látogatóközpont segítségével a látogatók bepillantást nyerhetnek a homokpuszták világába, jellegzetes állat- és növényfajaiba, a táj történetébe, változásaiba, a múltban itt élt emberek hétköznapjaiba. Arra is választ kaphatnak, miért lettek az itteni homokterületek természetvédelmi oltalom alá helyezve és miért váltak a Natura 2000 hálózat részévé.

Az épületben két kiállítási egységet alakítottak ki interaktív elemekkel dúsítva. A „Bugaci buckák között” című kiállítás átvezet minket a pusztai természetbe, közelebb hozza a közönséghez a puszta különleges élővilágát, felvillantja ennek a rendkívüli, változatos ökoszisztémának az értékeit. A „Pásztorélet” című az egykori pásztorvilágot mutatja be. A külterjes állattartás évszázadokon keresztül hatással volt a tájra, ami nagyban befolyásolta a terület ökológiai viszonyait.

puszta kapuja
Interaktív, játékos kiállítás ismerteti meg a bugaci élővilágot
Fotó: Varga-Farkas Anett

A látogatóközpont kertjében rovarhotel, több játék, például egy ökológiai társasjáték található. A Pásztormúzeumhoz vezető földút mellett pihenőhely készült, további ismereteket adva a puszta növény- és állatvilágáról, a Pásztormúzeumnál pedig fotópont található. Az 1100 m hosszú Boróka tanösvény is kiegészült új információs táblákkal és élményelemekkel, mint például erdei xilofon és játéktávcső.

kitekintő
Az információs központ mögött egy kitekintőpontról nézhetünk rá a bugaci pusztára
Fotó: Varga-Farkas Anett

A Puszta Kapuja Információs Központ recepcióján felvilágosítást adunk a nemzeti park látogatható területeiről, a Bugac további látnivalóiról, programjairól, valamint kiadványokat és ajándéktárgyakat is vásárolhatnak.

Cím: Bugac, Nagybugac 100.

Megközelítés: a Karikás Csárdával szemben

Nyitva tartás október 31-ig:

  • Hétfő, kedd: szünnap
  • Szerda, csütörtök: 9-17 óráig
  • Péntek, szombat, vasárnap: 10-18 óráig
  • Nyitva tartás ünnep és munkaszüneti napokon: 10-18 óráig

Elérhetőségek:

Érdeklődés turisztikai és természetismereti programokról: +36 76/482-948

E-mail: pusztakapuja@knp.hu 

Szolgáltatások:

Előadások és természetismereti foglalkozások tartása;

Szakvezetéses túrák tartása;

Turisztikai információk biztosítása;

Kiadványok, ajándéktárgyak, nemzeti parki termékek árusítása