Bemutatóhelyek

Rákosivipera-védelmi Központ

Kunpeszér és Kunadacs határán 2004 óta működik a nemzeti park által üzemeltetett Rákosivipera-védelmi Központ, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a kipusztulás szélére került rákosi vipera megmentésében. Létrehozására azért volt szükség, mert a rákosi vipera természetes, hazai populációjának fogyása olyan méreteket öltött, ami előrevetítette a faj végleges eltűnésének rémképét.

A kígyók tenyésztése 10, különböző élőhelyekről befogott egyeddel indult, melyeket további hat követett 2007–2008 során. Mára mintegy 700 vipera él a Központban. Ez a szám azért is jelentős, mert becslések szerint a vadon élő egyedek száma a Kárpát-medencében kb. 500 lehet.
A Központ elsődleges célja a veszélyeztetett élőhelyekről bekerült állatok tartása és szaporítása. A szabadtéri terráriumokban lehetőség nyílik az egymástól elszigetelt élőhelyekről származó egyedek párosítására, orvosolva az izolált, kisméretű, vad populációkban jelentkező beltenyésztéses leromlás jelenségét.

A téli időszakban mesterséges telelőüregekben biztosítunk búvóhelyet a viperáknak. Az üregeket más kétéltű- és hüllőfajok is előszeretettel használják, ezért az élőhelyekre is telepítettünk belőlük. A mesterséges üregeket a viperák vadonba történő visszatelepítése során is használjuk, hiszen nagy előnyük, hogy tél végén a földből kiemelve – a kígyók minimális zavarása mellett – áttelepíthetők a természetes élőhelyekre, később is biztonságot nyújtva a hüllőknek.

A Központban nevelt kisviperák – köszönhetően a táplálékbőségnek és a ragadozók kizárásának – nagyobb arányban váltak szaporodóképes egyedekké, mint a vad populációkban élő társaik. A mesterséges körülmények tartott kígyók megfigyelése számos, korábban megválaszolatlan kérdés tisztázását tette lehetővé. Az itt nevelt kígyók nagy száma lehetőséget teremt arra, hogy megkezdjük visszatelepítésüket azokba a régiókba, ahonnan a faj az intenzív mezőgazdálkodás miatt szorult ki.

Látogatóinknak kialakítottunk egy tanösvényt, ahol a környék jellemző élőhelyeit mutatjuk be, valamint oktatótermet, kiszolgáló vizesblokkokat és a viperákon kívül a környék gyíkfajait is bemutató szabadtéri terráriumokat építtettünk. A Központ egész évben nyitva áll azok előtt, akik szeretnék megfigyelni ezeket a hüllőket, illetve megismerni a védelmi programot, de csak szakvezetéssel, előzetes bejelentkezés alapján látogatható. 

A Központ technikai üzemeltetéséért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felel, szorosan együttműködve a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósággal, amely a létesítmény fenntartója. A szakmai munkát a téma szakértőiből álló Rákosivipera-védelmi Tanács felügyeli. Számos szakember működik közre a tenyésztési programban. Az állatorvosi felügyeletet a Fővárosi Állat- és Növénykert biztosítja. Az Állatkert további segítséget nyújt a viperák táplálékául szolgáló, nagy mennyiségű egyenesszárnyú tenyésztésével. A genetikai vizsgálatokat a Magyar Természettudományi Múzeum Molekuláris Taxonómiai Laboratóriuma végzi.

Információ, jelentkezés: Schneider Viktor, tel: +36-20-596-1377, e-mail: viktor.schneider95@gmail.com 

GPS: 47°1’27,811”É, 19°17’21,287”K

www.rakosivipera.hu