Tanösvények

Mórahalom (Nagyszéksós-tó), Csipak tanösvény

Tájékoztatjuk látogatóinkat, hogy a tanösvény felújítása hamarosan megkezdődik, az információs táblák jelenleg rossz állapotban vannak.

Hossza: 3000 m

Megközelítés: Mórahalom központjából a Kissori úton 2 km-t haladva, majd balra fordulva közelíthetjük meg a területet. A tanösvény kiindulópontját tábla jelzi az út mentén. 46° 11’ 15,732”; 19° 53’ 33,961”

Nyelv: magyar, angol, szerb

Bejárható: egész évben, gyalogosan. 

Látogatásra ajánlott időszak: márciustól októberig  ajánljuk

Ajánlott felszerelés: vízálló lábbeli, távcső, nyáron szúnyogriasztó

Állomások száma: kilenc

A Duna-Tisza közének déli részén a semlyékek (szikesedő, vizenyős területek) még a múlt század elején is összefüggő láncolatot alkottak. A vízrendezés megváltoztatta a táj képét, a megmaradt semlyékek izolátumként őrzik a hajdan volt társulásokat, és ezek ma már ritkává vált védett növényfajait. Ilyen maradványrét a Csipak-semlyék is. Elsősorban növénytani értékei kiemelkedők. Jelentős számban fordul elő kornistárnics, mocsári kosbor, szibériai nőszirom vagy a fokozottan védett pókbangó is. A terület a közeli tavak költőmadarainak is fontos táplálkozóhelye.

Túravezető

A tanösvény kiindulópontjától 1,5 km-t haladva találjuk a Zöld Közösségi Házat, ahol állandó kiállítás és szálláshely is rendelkezésre áll. A tanösvény 1. állomása a semlyékek kialakulásáról, szerepéről és élőhelyeiről szól. Csipak-semlyéki körsétánkon minden állomásnál kis térkép igazít útba bennünket, amíg visszaérkezünk a kiindulópontra. A térkép alapján jobbra indulhatunk el felfedezni a kékperjés láprét és a homoki sztyepprét állomásait. Néhány jellemző pókfaj megismeréséhez nyújt segítséget a 4. állomás.Tovább haladva egy földutat keresztezünk, melyen jobbra indulva az 5. állomáshoz érkezünk. A következő állomás a vakszik keletkezését és élővilágát mutatja be. A földutat elhagyva a szemközt húzódó csatorna irányában bukkanunk rá a 7. állomásra egy felhagyott vályogvető gödörnél. A gödör mögött a csatorna mentén forduljunk balra. Rövid séta után megérkezünk a 8. állomáshoz, mely a Csipak kétéltű és hüllő fajait mutatja be. A csatorna partját még a tanya előtt elhagyva bal kéz felé folytathatjuk a túrát vissza a köves út felé. A 9. állomást egy visszagyepesítés alatt álló felhagyott szántónál találjuk. A visszagyepesítés célja a természetes növénytársulás térnyerésének elősegítése.