Tanösvények

Szatymaz (Szegedi Fehér-tó), Sirály tanösvény

Tömörkénytől Szegedig húzódik a látnivalókban és természeti értékekben egyaránt gazdag Pusztaszeri tájvédelmi törzet. Fontosabb élőhelyei a szikes és halastavak, morotvák, mocsárrétek, homok és szikes puszták. Legnagyobb állóvize a szegedi Fehér-tó, mely egy hajdani szikes tóból kialakított halastó rendszer. A tanösvény a szegedi Fehér-tó történetét és gazdag madárvilágát mutatja be. A 3. állomáson, a XI. sz. halastó mellett felállított kilátótoronyból jól megfigyelhető a Korom-sziget nyüzsgő sirálytelepe. A másik nagy halastórendszert, a Csaj-tavat is kedvelik a madarak: 269 fajt figyeltek meg rajta. A tóra épített madárles kunyhót szakvezető kíséretében vehetik igénybe, max. 8-10 fős csoportok.

Hossza: 2 kilométer

Nyelve: magyar, angol

Az útvonal jelzése: fehér nyíl

Bejárható: egész évben, gyalogosan, kerékpárral

Ajánlott felszerelés: kényelmes időjárásnak megfelelő ruházat, távcső. Esősebb idő után jó, ha van szúnyogriasztó.

Megközelítés: a tanösvény kiinduló pontja a Kurgán Természetvédelmi Bemutatóhely (E5 sz. főút 157. km) mögötti nyárfaerdőnél található

GPS: 46°20’1,261”É, 20°3’56,033” K

Tisza-völgyi bemutatóház

A tanösvény a Tisza völgyi bemutatóháztól indul. Előre bejelentett csoportok részére természetismereti foglalkozások, gyalogos és kerékpáros túravezetések is igényelhetők. Kerékpárokat a helyszínen korlátozott számban lehet kölcsönözni.

Információ: Puskás József természetvédelmi őrkerület-vezető, 30/488-4548, puskasj@knp.hu, oktatasio@knp.hu 

 

Állomások:

1. állomás: A Szegedi Fehér-tó

2. állomás: Szikes tóból halastó

3. állomás: A Fehér-tó madárvilága

A Beretzk Péter kilátóból távcsővel jól megfigyelhető a sirálysziget zajos élete

4. állomás: Fészkek

5. állomás: Állatnyomok

 

Egyéb látnivalók a Pusztaszeri tájvédelmi körzetben

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark  www.opusztaszer.hu 

Pusztaszeri Hétvezér Emlékmű

Pusztaszer község közelében található a gyalogszerrel is jól megközelíthető millenniumi emlékmű. Az úgynevezett Árpád-halmon álló obeliszket Kecskemét egykori pusztáján közadakozásból emelték 1902-ben.

A Hétvezér Emlékműhöz az 5-ös útról, Kiskunfélegyháza után 19 kilométerrel, balra nyíló dűlőút vezet. GPS: 46°33’25,6”É, 19°58’07,02” K

Hétvezér emlékmű Ópusztaszeren