Természetvédelem

Natura 2000

Az Európai Unió ökológiai hálózata

Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához. 

A Natura 2000 hálózatról részletes információkat kaphat a magyar állami természetvédelem hivatalos honlapján, a http://www.termeszetvedelem.hu/ weboldal erről tájékoztató oldalain.

A Natura 2000 hálózattal kapcsolatosan az Agrárminisztériummal együttműködésben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is üzemeltet egy folyamatosan frissülő  honlapot (http://natura.2000.hu/hu ). Itt többek között a Natura 2000 hazai adatbázisában böngészhet helyrajzi szám, faj, élőhely vagy területtípus alapján, vagy pedig térképes kereső segítségével.

Az Európai Unió természetvédelemmel és biodiverzitással kapcsolatos honlapján is számos információ elérhető a hálózatról.

Oktatási célú mobilos Natura 2000 applikáció is elérhető az Európai Unió jóvoltából. Az alkalmazás saját leírása szerint tájékoztatás ad a védett területek Natura 2000 rendszeréről. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy elküldjék egy-egy területre vonatkozó képeiket, illetve visszajelzést adjanak a védett területekről. Az applikáció elérhető Apple és Android rendszerre.