Ökoturizmus

Ismerje meg a Kiskunság természetközeli területeit, tájait, élővilágát, kulturális értékeit fenntartható módon!

Ismerd meg + védd meg

Az ökoturizmus a környezetért felelősséget vállaló utazás és látogatás a természetben. A természeti és kulturális értékek kikapcsolódást és feltöltődést nyújtanak számunkra. Megóvásuk érdekében minimalizáljuk látogatásunk nyomait és igyekezzünk hozzájárulni a helyi lakosság megélhetéséhez, jólétéhez.

A felelős ökoturista

Bemutatóhelyek

Természet Háza, Kecskemét

Természet Háza, Kecskemét

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontja a Kecskeméten található. Itt a hazai természetvédelem történetét, a magyar nemzeti parkokat, a Duna–Tisza köze jellemző élőhelyeit és a múltbeli mesterségeket bemutató állandó kiállítások láthatók.

Naprózsa Ház, Fülöpházi-buckavidék

Naprózsa Ház, Fülöpházi-buckavidék

Naprózsa Ház a térség védett természeti területeit, valamint a környék Natura 2000 élőhelyeit mutatja be a látogatók és a helyi közösségek számára. A Fülöpházi-buckavidék méltán kedvelt kirándulóhely.

Tisza-völgyi Bemutatóház, Szatymaz

Tisza-völgyi Bemutatóház, Szatymaz

A bemutatóhely állandó kiállítása a szegedi Fehér-tó élővilágát, az Alsó-Tisza-menti táj változásait, mai természeti értékeit, és Beretzk Péter, a Fehér-tó atyja munkásságát mutatja be.

Pásztormúzeum, Bugac

Pásztormúzeum, Bugac

A Pásztormúzeumban megelevenedik a letűnt kiskunsági pásztorvilág, megismerkedhetünk a külterjes állattartás történetével és eszközeivel, a pásztorok mindennapjaival és a pásztorművészettel, valamint képet kapunk a bugaci puszta és a homoki erdők élővilágáról.

Árpád-kori falurekonstrukció, Tiszaalpár

Árpád-kori falurekonstrukció, Tiszaalpár

A honfoglalás kori rekonstruált településen megtekinthetőek a korabeli mindennapi élet és az állattartás építményei: félig földbe mélyített veremház, külső kemence, vesszőfonatos karámok, vesszőbéléses kút, gabonatároló vermek.

Rákosivipera-védelmi Központ, Kunadacs

Rákosivipera-védelmi Központ, Kunadacs

A Központ elsődleges célja a veszélyeztetett élőhelyekről bekerült rákosi viperák tartása és szaporítása. A viperákon kívül a környék gyíkfajait is megtekinthetjük itt a szabadtéri terráriumokban.

Tanösvények az Igazgatóság területén

A tanösvényeket mindenki saját felelősségére látogathatja.

Apaj, Réce tanösvény

A Felső-kiskunsági-pusztán a piros sáv jelzésű túraútról leágazó, piros kereszttel jelzett út vezet a tanösvényhez, amely egy kilométer hosszan a sziki- és a nádi madárvilágot mutatja be. A tanösvény két végén magasles található.

Hossza: 1000 m
Beszélt nyelv(ek): HU, EN
Megközelítés: Apajról a Kunpeszér–Bugyi összekötő úton.
GPS: 47°7’5,944” É, 19°6’39,316” K

Részletek