Ökoturizmus

Ismerje meg a Kiskunság természetközeli területeit, tájait, élővilágát, kulturális értékeit fenntartható módon!

Ismerd meg + védd meg

Az ökoturizmus a környezetért felelősséget vállaló utazás és látogatás a természetben. A természeti és kulturális értékek kikapcsolódást és feltöltődést nyújtanak számunkra. Megóvásuk érdekében minimalizáljuk látogatásunk nyomait és igyekezzünk hozzájárulni a helyi lakosság megélhetéséhez, jólétéhez.

A felelős ökoturista

Bemutatóhelyek

Természet Háza, Kecskemét

Természet Háza, Kecskemét

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontja a Kecskeméten található. Itt a hazai természetvédelem történetét, a magyar nemzeti parkokat, a Duna–Tisza köze jellemző élőhelyeit és a múltbeli mesterségeket bemutató állandó kiállítások láthatók.

Naprózsa Ház, Fülöpházi-buckavidék

Naprózsa Ház, Fülöpházi-buckavidék

Naprózsa Ház a térség védett természeti területeit, valamint a környék Natura 2000 élőhelyeit mutatja be a látogatók és a helyi közösségek számára. A Fülöpházi-buckavidék méltán kedvelt kirándulóhely.

Pásztormúzeum, Bugac

Pásztormúzeum, Bugac

A Pásztormúzeumban megelevenedik a letűnt kiskunsági pásztorvilág, megismerkedhetünk a külterjes állattartás történetével és eszközeivel, a pásztorok mindennapjaival és a pásztorművészettel, valamint képet kapunk a bugaci puszta és a homoki erdők élővilágáról.

Árpád-kori falurekonstrukció, Tiszaalpár

Árpád-kori falurekonstrukció, Tiszaalpár

A honfoglalás kori rekonstruált településen megtekinthetőek a korabeli mindennapi élet és az állattartás építményei: félig földbe mélyített veremház, külső kemence, vesszőfonatos karámok, vesszőbéléses kút, gabonatároló vermek.

Rákosivipera-védelmi Központ, Kunadacs

Rákosivipera-védelmi Központ, Kunadacs

A Központ elsődleges célja a veszélyeztetett élőhelyekről bekerült rákosi viperák tartása és szaporítása. A viperákon kívül a környék gyíkfajait is megtekinthetjük itt a szabadtéri terráriumokban.

Kurgán Természetvédelmi Bemutatóhely, Szatymaz

Kurgán Természetvédelmi Bemutatóhely, Szatymaz

A Kurgán Házban az Alföld jellegzetes, védett földtani értékeivel, (kun)halmaival, kulturális és természeti kincseivel, illetve a szegedi Fehér-tó élővilágával ismerkedhetnek meg a látogatóink, míg a korábbi Tisza-völgyi Bemutatóház állandó kiállítása az Alsó-Tisza-vidék jellemző élőhelyeit és védett természeti értékeit mutatja be.

Puszta Kapuja Információs Központ, Bugac

Puszta Kapuja Információs Központ, Bugac

A látogatóközpont segítségével a látogatók bepillantást nyerhetnek a homokpuszták világába, jellegzetes állat- és növényfajaiba, a táj történetébe, változásaiba, a múltban itt élt emberek hétköznapjaiba.

Tanösvények az Igazgatóság területén

A tanösvényeket mindenki saját felelősségére látogathatja.

Apaj, Réce tanösvény

A Felső-kiskunsági-pusztán a piros sáv jelzésű túraútról leágazó, piros kereszttel jelzett út vezet a tanösvényhez, amely egy kilométer hosszan a sziki- és a nádi madárvilágot mutatja be. A tanösvény két végén magasles található.

Hossza: 1000 m
Beszélt nyelv(ek): HU, EN
Megközelítés: Apajról a Kunpeszér–Bugyi összekötő úton.
GPS: 47°7’5,944” É, 19°6’39,316” K

Részletek