Ágasegyháza, Rekettye tanösvény

Hossza: 2300 méter

Megközelítés: A tanösvény kiindulópontját Ágasegyháza központjából, a Kossuth Lajos utcán keresztül érjük el. Az aszfaltút egy idő után földútban folytatódik. Az útvonal követi az Ágasegyházán keresztülhaladó piros sáv jelzésű túraútvonalat. Kiindulópontja az Ágasegyháza-Sándortelep utolsó épületénél van.

Állomások száma: 6 db, a táblák magyar és angol nyelvűek

Az útvonal jelzése: fehér nyíl

Bejárható: egész évben, gyalogosan, kerékpárral

Ajánlott felszerelés: kényelmes zárt cipő, távcső

GPS: 46° 48’ 41,239”É, 19° 28’ 39,134”K

A Fülöpházi buckavidék déli folytatásában találjuk a nemzeti parki Orgoványi-rétek nevű területét. A tanösvény az Orgoványi-rétek földtani fejlődését, felszínrajzát és élővilágát valamint a területre jellemtő tanyavilágot mutatja be.

Túravezető

Az Ágasegyházáról kiinduló tanösvény egy jelentős szakaszon a piros sáv jelzésű turistaútvonalon halad. A tanösvény útját oszlopokon levő fehér nyíl jelzi.

A falu központjától kb. 4 km megtétele után érünk el a védett terület határához. Itt, az egykori Sándortelepi tanyasi iskolánál találjuk a tanösvény első állomását. 

Az utat jobbról legelők és kaszálórétek, balról erdő szegélyezi.

Hamarosan elérjük a második állomás tábláját, ahol a terület földtani fejlődéséről, a homokbuckák és a köztük létrejött szikes tavak, mocsarak kialakulásáról tájékozódhatunk.

A harmadik állomás egy tipikus alföldi tanyasi épületegyüttes előtt van. Itt a tanyasi életformáról, gazdálkodásról kaphatunk információkat. Kb. 300 méterre innen a piros négyzet jelet és a nyilat követve jobbra fordulunk, és hamarosan egy összefüggő nádas szélében érjük el a negyedik állomást. Itt a terület vízviszonyainak változásáról kapunk képet.

Továbbhaladva már messziről látható a tanösvény végén álló kilátótorony. A toronyból széttekintve elénk tárul az Orgoványi-rétek panorámája, a nedves rétekkel, erdőfoltokkal tarkított nagy kiterjedésű puszta. A nádas-rekettyés szélén az ötödik állomás a kiszáradó mocsárrétekre jellemző növénytársulásokat mutatja be. A ma is kaszálóként használt gyepeken sok szitakötőt és rájuk vadászó madarakat is meg lehet figyelni.

Állomások a tanösvényen:

  1. Orgoványi rétek
  2. Az Orgoványi rétek földtani fejlődése, felszíne
  3. Tanyasi gazdálkodás
  4. A terület vízviszonyai
  5. Jellemző növénytársulások
  6. A rétek madárvilága