Természetvédelem

Ismerje meg a Kiskunság területén végzett természetvédelmi munkákat, törekvéseinket!

Folyamatban lévő és lezárult pályázataink

KEHOP és VEKOP

Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) és Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) által támogatott projektek.

LIFE

Az Európai Unió környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlat-politikai projekteket támogató LIFE programja által támogatott projektek.

Interreg-IPA

Az Európai Unió Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programja által támogatott projektek.

A nemzeti park területei

Felső-kiskunsági-puszta

Felső-kiskunsági-puszta

Az Alföld második legnagyobb szikes pusztája, kiterjedése 11.000 hektár. A Duna egykori alacsony árterén helyezkedik el. A vízjárta terület lecsapolása után - a talajvíz magas sótartalmának és a párolgásnak hatására – a szikesedési folyamat felgyorsult. A táj mai képét meszes-szódás puszták, szikes rétek, legelők, szikfokok, vakszikes foltok és a közéjük ékelődő szél szállította löszös-homokos hátak határozzák meg.

Különleges növényei: sziki őszirózsa, pozsgás zsázsa, magyar sóvirág
Különleges állatai: pusztai gyalogcincér, székicsér, kék vércse, túzok

Részletek
Felső-kiskunsági-puszta térkép
Természetvédelmi Őrszolgálat

A Természetvédelmi Őrszolgálat ügyeleti száma: +36 30 555 6171

Ezen a számon 8:00-20:00 óra között fogadjuk az azonnali, sürgős intézkedést igénylő, természetvédelmet érintő, közérdekű bejelentéseket. Ha természetet veszélyeztető, de nem azonnali intézkedést igénylő bejelentése van, írjon a titkarsag@knp.hu e-mail címre, vagy hívja a +36 76 482 611-es telefonszámot!

Ismerje meg a Természetvédelmi Őrszolgálatot!

Génmegőrzés

Az Igazgatóság kiemelt feladata az őshonos háziállatok génmegőrzése. Meghatározó szerepünk van a magyar házi bivaly, a magyar szürke szarvasmarha és a Furioso North-Star (mezőhegyesi félvér) ló tenyésztésével folytatott génmegőrző tevékenységben. A génmegőrzés célja és a legeltetéssel történő természetvédelmi kezelés feladata együttesen teljesül az őshonos hazai háziállatfajták állományainak fenntartásával.

Magyar házi bivaly

A házi bivaly a szarvasmarhánál igénytelenebb őshonos háziállatunk. Őse valószínűleg az indiai vadbivaly volt. A Kárpát-medencébe feltehetően a Honfoglalás során, mint igavonó állat került. Első magyarországi említése a XI. századból származik.

Magyar szürke szarvasmarha

Szürkemarha tenyésztésünk igen nagy múlttal és hagyományokkal bír. Igazgatóságunk az 1990-es évek közepe óta vesz részt a magyar szürke szarvasmarha tenyésztésében és annak természetvédelmi célú hasznosításában. A törzsállományunk eredete az 1940-es évek végére nyúlik vissza.

Furioso North-Star

Igazgatóságunk 2009-ben lett a Furioso North-Star Lótenyésztő Országos Egyesület tagja. 2014-ben döntöttünk a lóállomány mennyiségi és minőségi fejlesztése mellett.

Ismerje meg génmegőrzési munkánkat