Segíts a természetnek!

Állatbarát kert - hogyan kedvezzünk a körülöttünk élő állatoknak?

Kertünk nem csak a növényeknek, hanem egy kis odafigyeléssel a körülöttünk élő állatoknak is menedéket, otthont nyújthat. Néhány tippet szeretnénk adni, hogyan csalogassuk a kertünkbe a természetet.

Békák

A békáknak a biológiai védekezésben fontos szerepe van, hiszen férgeket, puhatestűeket és rovarokat fogyasztanak. A békáknak ez az ökoszisztéma-szolgáltatása a klímaváltozás erősödésével, többek között az újabb és újabb mezőgazdasági rovarkártevők megjelenésével egyre fontosabb. 

A varangyok, ásóbékák, levelibékák kedvelik a bokrok, sűrű aljnövényzet kínálta párás, árnyékos élőhelyeket. Ezért még ha nem is akarunk lemondani a rendszeresen nyírt gyepfelületről, hagyjunk nyíratlan részeket a bokrok alatt, a nyílt részeken virágos foltokat. A meghagyott magasabb növényzet búvóhelyet jelent a rovaroknak is.

Ha egy kis tavacskát is létesítünk a kertünkben, az már igazi csúcsteljesítmény a részünkről, hiszen ezzel szaporodóhelyet is biztosítunk nekik.

Szárazföldi békáinkat segíthetjük szilárd búvóhelyekkel is. Régebben minden kertben volt tűzifarakás, amely sok állatnak, köztük a békáknak is menedéket nyújtott. Ha kandalló, fatüzeléses kályha híján nincs ilyenünk, a kert árnyas részén kialakíthatunk búvóhelyeket néhány barlangszerűen elhelyezett kő, használt kúpcserép vagy törött virágcserép segítségével.

A varangyok és az ásóbékák gyakran foglyul esnek a vízóraaknában és a pincében. Lehet hogy akár évekig is eléldegélnek ott szűkös diétára fogva, de jónnak semmiképpen sem nevezhető az életük. Néhány hetente nézzük át ezeket a helyeket és menekítsük ki a csapdába esett példányokat.

Ne felejtsük el, hogy az összes haza kétéltűfaj védett, ezért az állatokat megfelelő élőhelyen, például a kert búvóhellyel ellátott részén engedjük el.

zöld varangy

Sün

A sün megtelepedésének a kertünkben két feltétele van. Az egyik, hogy találjon megfelelő rejtekhelyet magának, ahol nappal zavartalanul pihenhet, illetve télen álomra hajthatja a fejét. Egy sűrű bokrokkal beültetett, árnyas kertsarok erre kiváló, ha a bokrok alól nem gereblyézzük össze a leveleket. A komposztálót is előszeretettel használják, ráadásul ezek nem csak a sünnek, hanem gyíkoknak, békáknak is jelenthetnek telelőhelyet. A komposzt vasvillával történő átforgatásakor figyeljünk erre, nehogy akaratlanul sérülést okozzunk vendégeinknek. A kerti farakásban is létrehozhatunk búvóhelynek használható hézagokat

Akár készíthetünk mesterséges, úgynevezett süngarázst is. Ez úgy néz ki, mint egy fából készült mini kutyaól, azzal a különbséggel, hogy a lakóteret egy kis válaszfal különíti el a bejárattól, hogy a süni belül teljes sötétségben lehessen. Érdemes levehető tetőt készíteni rá, így könnyen fel tudjuk tölteni száraz levéllel, fűvel a lakóteret, illetve ellenőrizhetjük, hogy megtelepedtek-e már benne tüskés barátaink. Tegyük a kert bokros, árnyékos részére, lehetőleg takarásba elhelyezni, és akár rőzserakást is halmozhatunk rá álcázásul, a kutyák elleni védelemül.

Mindezeken felül már csak megfelelő táplálékot kell találniuk. Ilyenek a csigák, férgek, rovarok, de ritkán megeszik a lehullott gyümölcsöket is. Kedvencük a földigiliszta, de rajonganak a házatlan csigákért is. Mi pedig, mint kertészek, bizony nem rajongunk az utóbbiakért, így nagy segítség a kordában tartásukra, ha sün is lakik a kertben.

Arról azért szót kell ejtenünk, hogy a sünnel együtt jár a bolha, kullancs, bélféreg is, ezért sünös kertben jobban oda kell figyelni ezekre a veszélyekre.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a kertünkben sün lakik, soha ne etessük tejjel. A sünök ugyanis laktózérzékenyek, a tehéntej hasmenést és kiszáradást okoz nekik.

sün
Fotó: Bakacsi Gábor

 

Rovarhotel

A rovarhotel nem csak érdekes színfolt a kertben, de a kert növényei is meghálálják, ha így gondoskodunk a kártevők elleni védelemről. Elkészítéséhez szinte bármilyen természetes anyag felhasználható: nádköteg, bambusz, háncs, kéregdarabok, faágak, fúrt lyukakkal ellátott fahasáb, toboz, dióhéj, szalma, homok, apró kavicsok, kövek, lyukacsos tégla, tetőcserép, agyagedény, raklap, fémháló. Minél zegzugosabb és változatosabb, annál többféle lakó foglalja el, a rovarok belakják a számukra legkedvezőbb életfeltételeket biztosító zugokat. Bármilyen méretben kivitelezhető, lehet egészen kicsi, madáretető nagyságú, de akár asztalnyi méretű is. Fontos, hogy stabil és tetővel rendelkező legyen, szélvédett helyre kerüljön.

Számos magányosan élő méh- és darázsfaj kedveli a mesterséges rovarhotelek szűk járatait. A nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak elsősorban megbénított hernyókat halmoznak fel, erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le. A kikelő lárva a felhalmozott táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, majd tavasszal kikel, kirágja magát a sárdugón és megkezdi felnőtt életét.

Az éjjeli életmódot folytató futrinkák, százlábúak, ászkarákok és sok pókfaj is kedvelni fogja hotelünk labirintusszerű folyosóit, de ideális telelőhely lesz lepkéknek, darazsaknak és katicáknak. Attól sem kell félnünk, hogy a hotel túlnépesedik, mert a ragadozó rovarok és futóbogarak majd kordában tartják a szállóvendégeket.

rovarhotel
Az Igazgatóság udvarán is látható egy nagyobb méretű rovarhotel

Méhlegelő

Ne feledkezzünk el a beporzó rovarokról sem a kertünkben. Az érdekükben tiltsuk ki a kémiai növényvédőszereket, szorítsuk vissza az egyhangú gyepet, ültessünk változatos, nektárt adó virágfajokat. Kifejezetten trendi lett, hogy a gyepet foltokban nem nyírják, sőt, virágos magkeveréket szórnak bele. A természetben sem találunk monokultúrás gyepet. Ez nem ad élőhelyet az élővilágnak, ráadásul rengeteg fűnyírást, műtrágyázást, és locsolást igényel a fenntartása. Nem azt mondjuk, hogy teljesen szüntessük meg a szép zöld gyepet, a kertben (pedig miért ne lehetne helyette virágos rét?), de legalább törekedjünk arra, hogy minél kisebb felületen legyen ez az ökológiai sivatag. A fűnyírás ritkításával is sokat nyerhetünk.

A dísznövények között is számos méhbarát akad. Ilyen a fürtös gyöngyike, a kasvirág, a veronika, a levendula, a méhbalzsam, a gólyaorr, a varjúháj, a borágó, gyapjas tisztesfű (nyúlfüle), harangvirágok, díszhagymák, szellőrózsák, iringó, mályva, napraforgó, gyűszűvirág, pillangóvirág, tátika, rézvirág, vagy a mezőgazdaságban takarmányként vetett és csodás lila mezőket alkotó mézontófű.

A nagy nyári forróságban itatóval is segíthetjük a méheket, főként, ha aszály is van. Ehhez, hasonlóan a madáritatókhoz elég egy nagyobb virágalátét is, vagy bármilyen lapos tál, amelynek a széle nem meredek. Ha csak meredek szélű edényünk van, tegyünk bele egy faágat, lapos követ, amiről biztonságosan elérik a vizet a méhek.

méh virágon

Madárbarát kert

Végül pedig ne feledkezzünk meg tollas barátainkról, akik igazán életet visznek a kertbe. Nincs is nagy igényük: legyenek bokrok, fák, virágos gyep, itatóhely, téli etetés, és extrának porfürdő-lehetőség. Ha ezeket a feltételeket teljesítjük, biztosak lehetünk benne, hogy énekesmadarak tömegét üdvözülhetjük udvarunkban.

A madarak se tudnak mit kezdeni a sivár, katonásan rövidre vágott gyeppel, amiben nem mozognak rovarok. Ha néhány helyen, foltokban virágos rétté alakítjuk, ami odavonzza a rovarokat, máris számíthatunk a feketerigó, vörösbegy, énekes rigó, házi rozsdafarkú megjelenésére.

Fészkelőhelyek biztosítására hagyjunk néhány sűrűbb bokrot, nyíratlan sövényt. Alkalmas erre a som, madárberkenye, orgona. A mesterséges odúkat előszeretettel foglalják el a széncinegék.

A macskák persze nem a madárbarát kert részei, azokat a fákat, amelyen madarak fészkelnek, érdemes tüskés gallyakkal, szögesdróttal vagy sima fémlappal körbevenni egy 40-50 cm-es darabon, hogy a macskák ne mászhassanak fel rá.

Az itatási és fürdési lehetőség biztosításához elég lehet egy virágcserép alátét, aminek a közepébe egy követ helyezzünk. Ha komolyabb madáritatót vagy fürdési lehetőséget szeretnénk biztosítani madarainknak, akár betonból készített medencét is készíthetünk kertünk egy hűvös szegletében. Ügyeljünk rá, hogy folyamatosan töltsük fel vízzel, és a macskák ne tudják észrevétlenül megközelíteni!

A téli időszak beálltával rendszeresítsünk madáretetőt, amibe fekete ipari napraforgót, sótlan szalonnát, almát, sajtot is rakhatunk nekik. Ha olyan növényeket ültetünk, melyeknek termését szívesen fogyasztják, egész évben terített asztalt varázsolhatunk nekik.

A madárbarát kertről részletesen az MME oldalán olvashat.

madarak etetőn