Termékek

Kézműves termékek

Szalmafonatok

Termelő: Csáki Ildikó

Cím: 6076 Ágasegyháza, Kossuth u. 4., telefon: +3620 517 5026, e-mail: csakiildiko@t-online.hu, honlap: www.csakiszalmaja.hu 

Sarlóval kis kévékbe gyűjtve vágom le a gabonát viaszérésben. Szárítás után tisztítom, utána válogatom hosszúság és vastagság szerint.  A fonáshoz a szalmacsomót, amiből dolgozni akarok, beáztatom. Vázlatot nem készítek, de elképzelem, hogy mit szeretnék készíteni és ezt sokféle formában meg szoktam csinálni. De akadnak spontán létrejövő alkotások is.

Ahhoz hogy a mostani életbe beilleszthető legyen, olyan tárgyakat kell készíteni, amit a mai kor embere is szívesen használ. Szerintem a tanult és a kikísérletezett technikának akkor van igazán értéke, ha átadja az ember a jövő generációnak, akik tovább alkotnak belőle, valamint fejlesztenek is rajta.
Munkáim megtalálhatók a Kecskeméti Népi Iparművészeti Múzeumban, a Zengővárkonyi Szalmamúzeumban, egy–egy darab található Budapesten, Szegeden, Kalocsán, Kecskeméten, valamint Magyarországon elég sok helyen.  Külföldön Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Ukrajnában, Görögországban, Erdélyben, Dániában, Svájcban és Amerikában.

Fából készült eszközök, természetes anyagú ékszerek

Termelő: Molnár László

Cím: Szabadszállás, Balázspuszta 105., telefon (Molnárné Kata): 06 70/317-5595

Fafaragással tálakat, berakással dobozokat, esztergálással ajándéktárgyakat, használati eszközöket készítek. Fő eszközeim: faeszterga, kés, véső. Használt fafajok: őshonos fafajokat, valamint gyümölcsfákat használok fel. Sok esetben földön talált korhadék fákat munkálok meg - galagonya, boróka, alma, cseresznye, meggy, illetve körtefát dolgozok fel.

Készítek még természetes anyagokból ékszereket. Az alapanyaguk csont és szaru, melyeket a Kiskunsági Nemzeti Park területén legeltető gazdáktól szerzek be.