Hírek, aktualitások

Gomolygó „füstfelhők” a Kiskunságban

A napokban – az ország többi tájához hasonlóan – a Kiskunságban is „szárnyashangyák” rajzásának lehettünk szemtanúi. Ilyenkor ezek az apró rovarok olyan tömegben képesek repülni, hogy messziről gomolygó füstfelhőknek látszanak.

Természetfotó pályázat

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Szegedfish Kft. természetfotó pályázatot hirdet a XII. Fehértavi Darvadozás, a madárvonulás dél-alföldi ünnepe alkalmából.

Újabb értékek kerültek a vármegyei értéktárba

Harminckét értékkel bővült Bács-Kiskun vármegye értéktára. Köztük megtalálható a bugaci nőszőfű, a Kiskunhalasi Fejetéki-mocsár Természetvédelmi Terület és a Móricgáti-lápok.

A természet egy különleges "színjátéka"

Az egyenesszárnyúak színezete általában a rejtőzködést segíti elő, így leggyakrabban a barna és zöld árnyalatai jellemzik őket, többnyire a növényzethez és az adott terület sajátosságaihoz igazodva.

Harmadszor is versenyeztek a Fanyűvő Kupáért a Peszéri-erdőben

Immáron harmadik alkalommal rendeztük meg a Peszéri Fanyűvő Kupát a Peszéri-erdőben. A résztvevő csapatoknak ezúttal is a nagy természetvédelmi problémát okozó inváziós fafajok egyedeinek teljességre törekvő eltávolítását kellett végezniük.

68 év után újra költ kacagócsér hazánkban

Az idei év egyik madarász-szenzációja, hogy egy kacagócsérpár költésbe kezdett a mórahalmi Nagyszéksós-tón, három fióka kelt ki. Az egyiket sikerült is meggyűrűzni.