Hírek, aktualitások

Jeladóval követjük az egerészölyvek mozgását

Három egerészölyvre GPS jeladót helyeztünk Kunpeszér környékén, hogy jobban megismerjük a ragadozómadarak területhasználatát és azt, hogy milyen gyakran ejtenek zsákmányul fokozottan védett rákosi viperát.

Ritka madárvendég a Kolon-tónál

November végén egy sarki búvár bukkant fel a Kolon-tónál, az elmúlt napokban több madarász is megfigyelte. Ezzel a madárfajjal Magyarországon leginkább a Dunán és a Balatonon találkozhatunk, a Kolon-tónál a mostani feltűnés a második adat róla.

Folytatódtak önkéntes programjaink a Peszéri-erdőben

Az elmúlt hónapokban is több önkéntes programunk volt a Peszéri-erdőben: immár harmadik alkalommal szerveztük meg az Erdőkezelési tábort augusztusban, október 10-én és 22-én pedig évadzáró magoncozásra vártuk az erdő megmentéséért tenni akarókat.

Ismét sokan indultak a Darvadozás fotósversenyén

Összesen huszonhárman neveztek be a XI. Fehértavi Darvadozás keretében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság által meghirdetett Diós Kristóf fotós terepversenyre. Idén is sok remek fénykép készült.

November 19-én újra Fehértavi Darvadozás!

November 19-én, szombaton tizenegyedik alkalommal rendezzük meg a népszerű Fehértavi Darvadozást a Szegedi Fehér-tónál, Sándorfalván és a Szalakóta Látogatóközpontban. Lesz újra madárgyűrűzés, lovaskocsis természetismereti túra és darules is.

Már Tunéziában vannak a kanalasgémek

A legtöbb kanalasgém számára befejeződött az idei vonulás, az összes GPS-jeladóval ellátott madár elérte tunéziai telelőhelyét. A “nyomkövetős” szárnyasoktól kapott adatokból részletesen kirajzolódik több mint másfél ezer kilométeres útvonaluk.

Közkedvelt túraútvonal jelzéseit újította meg az ÉDOSZ Kinizsi

Lakitelek-Tőserdőn, a Kiskunsági Nemzeti Park területén a Szikrai Holt-Tisza mellett húzódó, régi sárga félkör jelzésű túraútvonalat újította meg és festette át zöld félkörre nemrég a Kecskeméti ÉDOSZ Kinizsi Természetbarát Sportegyesület.

Sávos szövő a Kolon-tónál

Egy hazánkban ritkán látható nagylepke, a sávos szövő egy példányát találta a Kolon-tavi Madárvárta mellett Nyúl Mihály őrszolgálati csoportvezető kollégánk. 

Folytattuk a denevértornyok javítását

A működési területünkön álló denevértornyokat ezekben a hetekben jártuk végig, hogy a szükséges javításokat elvégezzük rajtuk. Ezeknek a mesterséges létesítményeknek sok kritériumnak kell megfelelni, hogy szívesen elfoglalják őket a kis repülő emlősök.

November 19-én újra Fehértavi Darvadozás!

November 19-én, szombaton tizenegyedik alkalommal rendezzük meg a népszerű Fehértavi Darvadozást a Szegedi Fehér-tónál, Sándorfalván és a Szalakóta Látogatóközpontban. Lesz újra madárgyűrűzés, lovaskocsis természetismereti túra és darules is.

Megszámoltuk a pécsvidéki aszat populációját Bácsszentgyörgyön

Az Alföldön, így a Kiskunságban is ritka, védett pécsvidéki aszatokat számláltak kollégáink Bácsszentgyörgyön. Korábban nem volt a teljes területre kiterjedő felmérés ezen a gyepen, és a szakembereket is meglepte a faj helyi állományának nagysága.

Két élőhelyen engedtünk szabadon rákosi viperákat

Július végén a Felső-Kiskunságban két, előzetes vizsgálataink alapján alkalmasnak tűnő élőhelyi feltételeket biztosító gyepterületen összesen 50 rákosi viperát engedtünk szabadon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen.