Hírek, aktualitások

Természetfotó pályázat

Igazgatóságunk természetfotó pályázatot hirdet a VIII. Fehértavi Darvadozás, a madárvonulás dél-alföldi ünnepe alkalmából.

Felhívás Kiskunsági Nemzeti Parki Termék védjegy kérelmezésére

Igazgatóságunk pályázatot ír ki Nemzeti Parki Termék Védjegy használati jogára olyan természetes személyek, gazdálkodó szervezetek és vállalkozások részére, amelyek tevékenységüket védett természeti területen, vagy Natura 2000 területen végzik.

Őszi nyílt nap a Rákosivipera-védelmi Központban

2019. szeptember 7-én, szombaton nyílt nap lesz a Rákosivipera-védelmi Központban. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Központ munkájába, megtanulhatják, hogyan különböztethetik meg a viperát a siklótól.

Gyászhír

Szomorú szívvel búcsúzunk Ország Imre kollégánktól, aki egészségügyi problémák miatt tragikus hirtelenséggel elhunyt. 

Magyartarkák érkeztek a Böddi-székre

Magyartarka üsző gulya érkezett a napokban a Böddi-székre. Legelésükkel hozzájárulnak a szikes élőhelyek természetességének javulásához, a szikes tavakra jellemző változatos élővilág megőrzéséhez.

Keresd a tündérrózsát!

Önkéntesek segítségét kéri a Vadonleső program a fehér tündérrózsa hatékonyabb védelméhez.

Sikeresen örökbeadtunk két sasfiókát

A múlt hét elején a vihar leverte a Kunpeszér mellett fészkelő parlagi sas pár fészkét, benne a két fiókával. Mivel a szülők magukra hagyták őket, be kellett avatkoznunk.

Sikeresen felgyógyult a ritka ragadozómadár

Legyengült, röpképtelen ragadozómadarat találtak Bácsbokod külterületén még május 22-én. Mikor a Természetvédelmi Őrszolgálat a helyszínre érkezett, kiderült, egy tojó hamvas rétihéjáról van szó.

Új élőhelyen bukkant fel a díszes tarkalepke

Díszes tarkalepke (Euphydryas maturna) került elő az érsekcsanádi, helyi védettséget élvező tölgyesből! Napjainkra annyira megfogyatkozott az állománya, hogy a Kiskunságban csak a Peszéri-erdőben történő előfordulásáról volt tudomásunk.