Hírek, aktualitások

A vizes élőhelyek világnapját ünnepeljük

Február 2. a vizes élőhelyek világnapja, 1971-ben ugyanis ezen a napon írták alá az iráni Ramsarban a Ramsari Egyezmény néven ismertté vált nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért.

Nyomok-tájsebek emberöltőkön át

A természetes növénytakaróval borított szikes pusztákon átnedvesedett állapotban mély „sebek” keletkeznek, ha járművekkel áthaladnak rajta. Ezek a nyomok akár évtizedeken át is megmaradnak, miközben a korábbi növényborítás jellege tartósan megváltozik.

Még lehet nevezni a Böddi-szék fotópályázatára!

Január 31-ig még várjuk a fényképeket a Böddi-szék természeti értékeinek bemutatására kiírt, Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítvánnyal és a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesülettel közös természetfotó pályázatunkra!

Megjelent a Natúrparki Tájoló

Tavaly ősszel megjelent az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrparkról szóló turisztikai információs kiadvány, a Natúrparki Tájoló. A közel 60 oldalas, kiváló fotókkal ellátott, látványos és informatív tájékoztató füzet hiánypótló munka.

Homokpusztáink eltűnt éke

Homoki zöldaraszolót közel 50 éve nem fogtak hazánkban. Nálunk elsősorban a Duna-Tisza közén fordult elő ez a szép éjjeli lepke. A Magyar Természettudományi Múzeum munkatársainak cikke.

Jeladóval követjük az egerészölyvek mozgását

Három egerészölyvre GPS jeladót helyeztünk Kunpeszér környékén, hogy jobban megismerjük a ragadozómadarak területhasználatát és azt, hogy milyen gyakran ejtenek zsákmányul fokozottan védett rákosi viperát.

Ritka madárvendég a Kolon-tónál

November végén egy sarki búvár bukkant fel a Kolon-tónál, az elmúlt napokban több madarász is megfigyelte. Ezzel a madárfajjal Magyarországon leginkább a Dunán és a Balatonon találkozhatunk, a Kolon-tónál a mostani feltűnés a második adat róla.

Folytatódtak önkéntes programjaink a Peszéri-erdőben

Az elmúlt hónapokban is több önkéntes programunk volt a Peszéri-erdőben: immár harmadik alkalommal szerveztük meg az Erdőkezelési tábort augusztusban, október 10-én és 22-én pedig évadzáró magoncozásra vártuk az erdő megmentéséért tenni akarókat.

Ismét sokan indultak a Darvadozás fotósversenyén

Összesen huszonhárman neveztek be a XI. Fehértavi Darvadozás keretében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság által meghirdetett Diós Kristóf fotós terepversenyre. Idén is sok remek fénykép készült.

November 19-én újra Fehértavi Darvadozás!

November 19-én, szombaton tizenegyedik alkalommal rendezzük meg a népszerű Fehértavi Darvadozást a Szegedi Fehér-tónál, Sándorfalván és a Szalakóta Látogatóközpontban. Lesz újra madárgyűrűzés, lovaskocsis természetismereti túra és darules is.