Hírek, aktualitások

Tavaszi szél vizet szárít?

A kormos csáté töveinek zsombékos szerkezete kiváló búvóhely a rovarok  és az azokkal táplálkozó hüllők számára.

Tíz csodalepke a jövendőre

A Magyar Természettudományi Múzeum Lepkegyűjteményének munkatársai cikkükben olyan fajokat mutatnak be, melyekkel ma még gyakran találkozhatunk, és jelenlegi tudásunk alapján a következő évszázadban is megörvendeztetnek majd minket.

Természetismereti foglalkozások óvodákban, iskolákban

A Természet Háza vállalja természetismereti foglalkozások megtartását kecskeméti és Kecskemét környéki települések óvodáiban és iskoláiban, ennek során lehetőséget biztosítunk, hogy a gyerekek a tanórák keretéből kilépve, élményalapú tudáshoz jussanak.

Gépkezelő munkatársat keresünk!

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársat keres a KNPI Dunamenti Tájegységébe gépkezelő munkakör betöltésére.

Madarak ezreit vonzza a vízborította Baksi-puszta

Beváltják a várakozásokat a tavaly elvégzett beavatkozások a Baksi-pusztán: februárban közel 100 hektárt öntött el a víz a zsilipek szabályozásával, ennek köszönhetően pedig a korábbi évekhez képest jóval több nyári lúd, nagy lilik, réce és bíbic érkezett.

Kérdések és válaszok egy akácerdő kivágása kapcsán

Miért cserélünk le egy akácost őshonos fafajokra? Mi tekinthető egyáltalán őshonosnak? Mit tehetünk a törvény alapján? Mi a baj az akáccal természetvédelmi szempontból? Egy nagy érdeklődést kiváltó facebook-posztunk nyomán járjuk körbe alaposan a témát.

Küzdelem az illatos csengettyűvirág fennmaradásáért a Kiskunságban

A fokozottan védett illatos csengettyűvirág hazai állománya alig 250 tőre tehető. Megőrzése érdekében több éve mesterséges szaporítási kísérletek indultak, a visszatelepítésekben, utógondozásokban és monitorozásban szakembereink is aktívan részt vesznek.

Hol jár már a sasfióka?

Észak-Macedóniában fotóztak le a napokban egy parlagi sast, amelyet fiókaként 2022 nyarán a Felső-Kiskunságban gyűrűztek meg az MME munkatársai dr. Pigniczki Csaba természetvédelmi őrkerület-vezetőnk segítségével.

Képzőművészeti pályázat a magyar házi bivalyról

„A különös patás – a magyar házi bivaly titka” címmel közös képzőművészeti pályázatot ír ki a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából a Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány, a Kecskeméti Művészeti Szakkör valamint a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Újra Tavaszköszöntő vetélkedő!

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság idén 23. alkalommal rendezi meg a Tavaszköszöntő vetélkedőt, melyen a 3-8. osztályos csapatok mérik össze tudásukat. A csapatok az első feladatlapok kitöltésével együtt február 28-ig regisztrálhatnak.