Hírek, aktualitások

Már Tunéziában vannak a kanalasgémek

A legtöbb kanalasgém számára befejeződött az idei vonulás, az összes GPS-jeladóval ellátott madár elérte tunéziai telelőhelyét. A “nyomkövetős” szárnyasoktól kapott adatokból részletesen kirajzolódik több mint másfél ezer kilométeres útvonaluk.

Közkedvelt túraútvonal jelzéseit újította meg az ÉDOSZ Kinizsi

Lakitelek-Tőserdőn, a Kiskunsági Nemzeti Park területén a Szikrai Holt-Tisza mellett húzódó, régi sárga félkör jelzésű túraútvonalat újította meg és festette át zöld félkörre nemrég a Kecskeméti ÉDOSZ Kinizsi Természetbarát Sportegyesület.

Sávos szövő a Kolon-tónál

Egy hazánkban ritkán látható nagylepke, a sávos szövő egy példányát találta a Kolon-tavi Madárvárta mellett Nyúl Mihály őrszolgálati csoportvezető kollégánk. 

Folytattuk a denevértornyok javítását

A működési területünkön álló denevértornyokat ezekben a hetekben jártuk végig, hogy a szükséges javításokat elvégezzük rajtuk. Ezeknek a mesterséges létesítményeknek sok kritériumnak kell megfelelni, hogy szívesen elfoglalják őket a kis repülő emlősök.

November 19-én újra Fehértavi Darvadozás!

November 19-én, szombaton tizenegyedik alkalommal rendezzük meg a népszerű Fehértavi Darvadozást a Szegedi Fehér-tónál, Sándorfalván és a Szalakóta Látogatóközpontban. Lesz újra madárgyűrűzés, lovaskocsis természetismereti túra és darules is.

Megszámoltuk a pécsvidéki aszat populációját Bácsszentgyörgyön

Az Alföldön, így a Kiskunságban is ritka, védett pécsvidéki aszatokat számláltak kollégáink Bácsszentgyörgyön. Korábban nem volt a teljes területre kiterjedő felmérés ezen a gyepen, és a szakembereket is meglepte a faj helyi állományának nagysága.

Két élőhelyen engedtünk szabadon rákosi viperákat

Július végén a Felső-Kiskunságban két, előzetes vizsgálataink alapján alkalmasnak tűnő élőhelyi feltételeket biztosító gyepterületen összesen 50 rákosi viperát engedtünk szabadon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen.

Titokzatos lepkeeltűnések

A Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai olyan lepkefajokat mutatnak be cikkükben, melyek sajnos már eltűntek nem csak a Duna–Tisza köze, de az egész Kárpát-medence területéről.

Geotóp napi ingyenes programjaink

A Geotóp Nap alkalmából október 8-án és 9-én ingyenes szakvezetéses túrákkal várjuk az érdeklődőket Madarason és Csólyospáloson.

Jókor jött a csapadék az őszi füzértekercsnek

A szeptemberben leesett nagy mennyiségű csapadék kedvez az ősszel virágzó növényeknek, így az őszi füzértekercs (Spiranthes spiralis) Szeged melletti állománya is szép számmal mutatkozott meg idén.