Tanösvények

Bugac, Boróka tanösvény

Hossza: 1100 m

Megközelítés: A tanösvény csak gyalogosan közelíthető meg a Karikás Csárdától induló 1850 m hosszú földúton, amely az állattartó telep mögött kezdődik. A tanösvény látogatóinak április 1. és október 31. között sétálójegyet kell venniük a Karikás Csárdánál, amely a Pásztormúzeum és a háziállat-bemutató megtekintésére is jogosít. (További információ: Bugac Puszta Kft. http://www.bugacpuszta.hu/.) A sétálójegy ára: felnőtt 950 Ft, gyerek és nyugdíjas 550 Ft. Parkolás a Karikás Csárdánál.

Bejárható: egész évben, gyalogosan

Látogatásra ajánlott időszak: tavaszi-kora nyári és az őszi időszak, de havas időben a téli táj is különös varázzsal rendelkezik.

Magyarország leghíresebb homokpusztája a Duna-Tisza közén található Bugacpuszta. A Boróka tanösvény igazi meglepetést tartogat a látogatóknak, mert a puszta egy  teljesen más arculatú területére vezet. 

A bevezető földúton haladva érdemes megtekinteni a szabadtéri pásztorépítményeket és a Pásztormúzeumot.

Az állattartótelep mögött kezdődik a Boróka tanösvény, melynek kezdőpontja egy nagyobb tájékoztató tábla. A tanösvény egyik ága a jelzett turistaút részét képezi. Ez az ág a száraz homoki erdők fáit és madárvilágát ismertető táblákkal lett kialakítva.  A hurokszerű tanösvény bejárása nem igényel sok időt. Az új szakasza a homokbuckák peremén halad. Az információs táblák megismertetik az érdeklődőkkel a maradvány homokterületek ökológiáját. Ezen a rövid szakaszon kisebb emelkedők, fehérnyárral fedett buckák övezik az utunkat, egy rövid időre részesei lehetünk a homoki erdőssztyepp víziójának. Az első buckavonulatig vezető kiágazáson a homokvidék geológiai viszonyaival ismerkedünk meg és a  legmagasabb pontról az egykori leégett „Ősborókás” területére tekinthetünk.  A látvány lehangoló! Kopár homokfelszínek és üszkös törzsek utalnak az egykori borókás-nyárasra, mementójaként egy örökre tönkre tett vegetáció típusnak – egy ilyen tűzeset után a boróka újra megtelepedése csak több évtized múlva várható és száz években mérhető, mire újra a korábbihoz hasonló ősborókás alakulhat ki. Visszautunk a Boróka tanösvény kezdőtáblájához vezet.

További túrázási lehetőségek a nemzeti park bugaci tözsterületénél:

A Boróka tanösvényt elhagyva a piros körséta jelzésű úton tovább menve eljutunk az ún. "dózerolt útig". Aki nem akar sokat gyalogolni, az innen egy széles földúton térhet vissza a Méntelep istállóihoz. A "dózerolt út" elnevezés az 1950-es évek homoki erdőtelepítéseire utal, amikor is nehéz lánctalpas gépekkel vágtak utat a buckák közé.

A tanösvényt és a dózerolt utat elhagyva a pusztai körséta útvonala a Hittanya nevű volt vasúti megálló irányába halad, majd az egykori kisvasút nyomvonala mellett megy, végül nagyobb kerülőt téve pusztai homokutakon kanyarogva tér vissza a Karikás-csárdához. A piros kereszt jelzésű út pedig az Alföldfásítási múzeumhoz visz, elérve újból a piros sáv jelzést.

További információk itt

A Boróka tanösvény megközelítését segítő további információk:

Boróka tanösvény  EOV: 693 489; 146 040 GPS:  46,657562;  19,616782