Hírek, aktualitások

A téli időszakban is zajlik az élet a gyepeken

Télen is számos madárfajt figyelhetünk meg táplálékkeresés közben a gyepes élőhelyeken, ahol általában magvakat szedegetnek, ugyanakkor a cserjék terméseit is szívesen elfogyasztják.

Petéző sávos pohók Kunpeszér környékén

Kollégáink terepbejárás közben egy nőstény sávos pohók (vagy sávos szövő) egyedet figyeltek meg a közelmúltban Kunpeszér környékén. Az állat peterakásáról még egy rövid videóit is sikerült készíteniük.

Tájékoztatás

A hétvégére meghirdetett XII. Fehértavi Darvadozás rendezvénysorozat kapcsán az alábbiak betartását kérjük.

Őszi darulesek a szegedi Fehér-tónál

A hazai daruvonulási útvonal egyik legfontosabb állomása a szegedi Fehér-tó környéke. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság túravezetői közreműködésével felejthetetlen élményben lehet részünk, miközben darvak százai szállnak el a fejünk felett.

Nem mindennapi sas került szem elé

Hazánkban ritkán megjelenő pusztai sast figyelt meg tegnap napnyugta előtt kollégánk, Tamás Ádám természetvédelmi őrkerület-vezető Bácsborsódon. A faj utolsó hiteles előfordulása 2012-ben volt.

Gomolygó „füstfelhők” a Kiskunságban

A napokban – az ország többi tájához hasonlóan – a Kiskunságban is „szárnyashangyák” rajzásának lehettünk szemtanúi. Ilyenkor ezek az apró rovarok olyan tömegben képesek repülni, hogy messziről gomolygó füstfelhőknek látszanak.

Természetfotó pályázat

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Szegedfish Kft. természetfotó pályázatot hirdet a XII. Fehértavi Darvadozás, a madárvonulás dél-alföldi ünnepe alkalmából.

Újabb értékek kerültek a vármegyei értéktárba

Harminckét értékkel bővült Bács-Kiskun vármegye értéktára. Köztük megtalálható a bugaci nőszőfű, a Kiskunhalasi Fejetéki-mocsár Természetvédelmi Terület és a Móricgáti-lápok.