Hírek, aktualitások

Meggyűrűztünk 167 fehér gólya fiókát

Minden évben népszerű program a fehér gólya fiókák látványgyűrűzése, melyet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) közösen szervezünk, az MVM Démász Áramhálózati Kft. támogatásával

A II. Rákosi vipera rajzpályázat díjazott alkotásai

Már másodszorra hirdettünk rajzpályázatot a rákosi vipera élőhelyek közelében található iskolákban. Célunk, hogy minél több gyermek ismerje meg ezt a fokozottan védett hüllőt, és legyen rá büszke, hogy lakóhelye környékén megtalálható.

Gratulálunk a kitüntetett kollégáinknak!

A Föld Napja és az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából miniszteri szakmai elismeréseket adtak át Budapesten. Öt kollégánk is a díjazottak között van.

Magyar Nemzeti Parkok Hete 2022

Valamennyi nemzeti parkunkban változatos programok várják a természeti élmények iránt érdeklődőket a Magyar Nemzeti Parkok Hetén 2022. június 7-12. között.

Javában rajzanak a díszes tarkalepkék a Peszéri-erdőben

Számos lepkefaj mellett a díszes tarkalepke (Euphydryas maturna) rajzása is megfigyelhető május közepén a Peszéri-erdőben. Az OAKEYLIFE projekt megvalósítási időszaka alatt jelentős eredményeket értünk el a védelme érdekében.

Nem veszélyes az óriás-tőrösdarázs!

Május-júniusban nagyobb számban találkozhatunk velük a városokban is, félelemből történő elpusztításuk teljesen indokolatlan. VIDEÓ a cikk végén!

Már 14 kanalasgém kapott GPS-nyomkövetőt a Kiskunságban

2003 óta kísérjük fokozott figyelemmel egyedi azonosítóval ellátott színes gyűrűk segítségével, hogy mi történik a kanalasgémekkel Magyarországon és a vonulási útvonalaikon. Közép-Európában elsőként nálunk került három példányra GPS nyomkövető 2017-ben.

Jól működik az osztrák-magyar tapasztalatcsere a túzokvédelemben

Mint a túzokvédelem hazai koordinátor-szervezete, rendszeres kapcsolatot ápolunk osztrák és egyéb külföldi szakemberekkel. A tudás megosztására és a közös gondolkodásra annál is inkább szükség van, mert a túzok védelme igen összetett feladat.