Hírek, aktualitások

Megkezdődött a tojásrakás időszaka a túzokoknál

Bár még tart a dürgés, a tojásrakás időszaka is elkezdődött a túzokoknál, így a túzok költőhelyein mostantól fokozott óvatossággal kell mozogni. A fészkelőhelyül szolgáló gyepeken, szántókon történő közlekedés a fészkelés sikerességét veszélyezteti.

Csinos hólyaghúzókat találtunk Dusnokon

A Lenes-erdőben bukkantunk néhány, a hólyaghúzók családjába tartozó díszes vagy más néven csinos nünükére. A fajnak ez az első, általunk rögzített adata az Igazgatóság működési területén. A nünükék életmódja olyan érdekes, hogy érdemes pár percet rászánni.

Tiszai nyurga pontyok érkeztek a Csaj-tóba

Gazdálkodási célból 16 tonna tiszai nyurga pontyot telepítettünk a Csaj-tavi halastórendszer tavaiba. A halfogyasztó madarakra is gondoltunk, nekik 1000 kg keszeg érkezik. VIDEÓVAL!

Karbantartót keresünk!

Pályázókat keresünk karbantartói munkakör betöltésére. Jelentkezés 2021. május 3-ig.

A hajósi bivalylegelő titokzatos madarai

A Hajósi kaszálók és löszpartok Természetvédelmi Terület értékes láprétje olyan kevésbé ismert madárfajoknak táplálkozó- és pihenőhelyet nyújt, mint az erdei szalonka. 2009 óta végzünk itt rendszeres felmérést és vonuláskutatást.

Újabb mentett denevérek érkeztek a tiszaugi denevértoronyba

Öt, korábban Kecskemétről és a budapesti Békásmegyerről mentett rőt koraidenevér került a tiszaugi denevértoronyba. Az állatok a Fővárosi Állat- és Növénykert gondozásában álltak, most megerősödve szabadon engedhették őket a szakemberek.

Barkácsoljunk méhbölcsőt, megéri!

Akinek van a kertjében rovarhotel, nagy nyüzsgést tapasztalhat ott mostanában. A faliméhek most biztosítják a következő generációjukat a nekik odakészített nádcsomókban, kifurkált fadarabokban. Videóval!

Biztonságosabb fészkek várják a hazatérő gólyákat

22 helyszínen tettük biztonságosabbá a fehér gólyák fészkeit az MVM Démász Áramhálózati Kft. közreműködésével. A munkák már befejeződtek, hiszen gólyáink folyamatosan érkeznek vissza telelésükből.

Gyepvédelmi tanácsadót keresünk

Pályázatot hirdetünk a GRASSLAND-HU LIFE Integrált Projekt keretében gyepvédelmi tanácsadói feladatok ellátására vállalkozói jogviszonyban.

Újjáéled a Körtvélyesi Holt-Tisza

A víz világnapja alkalmából olvassa cikkünket, hogyan juttatunk majd vizet az idén 50 éves Mártélyi Tájvédelmi Körzet legértékesebb magterületére, hogy a szárazabb időszakokban is megőrizze a terület különleges vízi- és mocsári élővilágát.