Hírek, aktualitások

A túzokok is hűsölnek

Van az a hőség, amikor már a túzokok is szívesen hűsölnek az árnyékban, még ha ez csökkenti is a körülöttük belátható teret.

Vízmegtartás a Felső-kiskunsági-pusztán

Közel 140 km üzemen kívüli csatornát és gátat, továbbá az ezekhez kapcsolódó műtárgyakat és egyéb tájsebeket számoltunk fel a Felső-kiskunsági-pusztán, Apaj környékén európai uniós támogatásból, 420 655 896 Ft felhasználásával.

Tikkadt szöcske vagy sáska?

„Ég a napmelegtől a kopár szik sarja, tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta” – írja Arany János Toldi című elbeszélő költeményében. Aki természetközeli gyepeken jár, az tikkadt szöcskenyájakkal is találkozhat… vagy mégsem?

Orchideák a viperák lakta gyepeken

A rákosi vipera egy ernyőfajnak tekinthető, mivel a megőrzésére irányuló védelmi intézkedések nem csak a viperának kedveznek, hanem az élőhelyén található más természeti értékek, például az orchideák hosszútávú megőrzéséhez is hozzájárulnak.

Július 31. a természetvédelmi őrök világnapja

A világnap felhívja a figyelmet mindazokra, akik sokszor igen nehéz körülmények között elkötelezetten dolgoznak a világ természeti és kulturális örökségeinek megőrzéséért, valamint tiszteleg azok előtt, akik életüket vesztették munkájuk ellátása közben.

Hamvas rétihéja terepi képzésen vettek részt kollégáink

A Parlagi Sas Alapítvány jóvoltából több kollégánknak is lehetősége volt, hogy hamvas rétihéja terepi képzésen vegyen részt Szabadszállás környékén. Terepi tapasztalatokat szerezhettünk a hamvas rétihéják fészkelési viselkedésével kapcsolatban.

A reménység pillangói

Magyar Természettudományi Múzeum Lepkegyűjteményének munkatársai olyan nappali lepkékkel ismertetnek meg minket, melyek sikeresen alkalmazkodtak a változó körülményekhez és terjeszkedőben vannak.