Hírek, aktualitások

Repülnek a kardoslepkék és a fecskefarkú lepkék!

Már napok óta megfigyelhetők a szép számmal repülő kardoslepkék és fecskefarkú lepkék. A két fajt röptükben nem is olyan könnyű elkülöníteni. Cikkünkben összegyűjtöttük a két faj életmódjához és természetvédelmi helyzetéhez kapcsolódó információkat.

Diákok készítettek fészekalapokat a gólyáknak

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és az MVM Démász Áramhálózati Kft. többéves együttműködésének köszönhetően 2024-ben is számos biztonságossá tett fészek várja a hazatérő fehér gólyákat.

Hová tegyük a zöldhulladékot?

A kerti zöldhulladék veszélyes a természetes élőhelyekre nézve! Ráadásul a zöldhulladék illegális elhelyezése éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális, vagy bármely más hulladék lerakása.

Elégethetjük-e a zöldhulladékot?

Csak kivételes esetben engedélyezett a szabadtéri égetés. Szeles időben könnyen lángra kap a száraz növényzet, és a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.

Elkezdődött a túzokdürgés a Kiskunságban

Már február második felében megfigyelhető volt az öreg túzokkakasok rivalizálása, vetélkedése, amelyet megelőzött a téli tollruhájuk cseréje. Mindez jól mutatta, hogy hamarosan megkezdődik hazánk egyik leglátványosabb madárnásza, a túzokdürgés.

Fókuszban az akasztói gólyák!

Egy Akasztón gyűrűzött fehér gólyát figyeltek meg Ománban, valamint február 20-án megérkezett az első madár Akasztóra.

Ébredeznek az ürgék a Felső-Kiskunságban

Ébredeznek a téli álmukból az ürgék. Mindez jól látszik a frissen kitakarított járatokból, amelyeket dr. Vadász Csaba kollégánk figyelt meg a napokban Kunpeszér környékén.