Lezárult

Vizes élőhelyek rehabilitációja és természetvédelmi kezelése a Közép-Tisza mentén

Pályázat címe:

Vizes élőhelyek rehabilitációja és természetvédelmi kezelése a Közép-Tisza mentén

 Projekt azonosítója: KEHOP-4.1.0-15-2016-00069,

Támogató szerv: Miniszterelnökség

Támogatás mértéke és összege: 100 %, 1.200.000.000 Ft(Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési irányzatból)

Projekt időtartama: 2017.01.01. – 2021.07.29. 

Főkedvezményezett: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 

Konzorciumi Partner: Tiszakécske Város Önkormányzata, KÖTIVIZIG 

A projekt célja:

A projekt célja a Tiszakécskei Holt-Tisza élőhelyeinek állapotjavítása, új élőhelyek létrehozása a terület hal-, kétéltű- és madár faunájának számára.

A projekt tevékenységei:

  • Részletes állapotfelmérés;
  • A hosszabb távú természetes regenerálódás feltételeit megteremtő, medermorfológiát módosító beavatkozások, kiemelten a vízminőség javítására szolgáló kotrás, emellett a meder változatosabbá tétele, legerősebben feltöltődött területeken sekélyebb vizű, természetes halbölcsőnek is alkalmas mederrészek kialakítása.
  • Jobb vízminőséget teremtő, tiszai eredetű vízkészletre támaszkodó átöblítést szolgáló műszaki feltételek javítása.
  •  Védett fajok életfeltételeinek javítását célzó, élőhely-paramétereket javító tevékenységek: sekély nyílt vizek kialakítása, sűrű nádastól mentes, természetközeli állapotú partrészek létrehozása (kétéltűek és hüllők számára, táplálkozóterületként, tojásrakóhelyként).
  •  Természeti értékek bemutatását szolgáló fejlesztések.

További információ:

Vajda Zoltán, szakmai felelős, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, e-mail: vajdaz@knp.hu, telefon: 76/500-067; 30/488-4552

SAJTÓKÖZLEMÉNY, 2021.09.20.

Nem csupán a természetvédelem terén hozott nagy előrelépést a tiszakécskei Holt-Tisza megújulása

A KEHOP-4.1.0-15-2016-00069 pályázat során Tiszakécske térségében a Közép-Tisza mentén mintegy 60 hektáron élesztették újjá a Holt-Tisza három holtágának élővilágát. A korábbi évtizedek során leromlott állapotú vizes élőhelyek így visszanyerhetik vitalitásukat és számos védett fajnak adhatnak otthont. A projekt bruttó összköltsége 1,2 milliárd forint, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési irányzatból finanszíroznak, a finanszírozás intenzitása 100 százalék. 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) vezetésével, valamint Tiszakécske Város Önkormányzata és a Közép-Tiszai Vízügyi Igazgatóság közreműködésével lezajlott projektről 2021. szeptember 20-án, hétfőn Kecskeméten sajtótájékoztatón számoltak be. A Természet Házában a KNPI által megrendezett sajtóeseményen kiderült, a Duna Aszfalt Zrt. által kivitelezett fejlesztésben a Tiszakécske térségében levő négy holtágból három újult meg: a holtágak kotrása, a partok rendezése történt meg, valamint létrehoztak egy tanösvényt. Mindezeken túl a Tiszán megépült egy vízkivételi műtárgy, amely az egész holtágrendszer vízutánpótlását biztosítja, megszüntetve a korábbi vízhiány miatt kialakult problémákat.

A sajtóeseményen Tóth Endre, a KNPI ökoturisztikai szakreferense részletesen beszámolt a fejlesztés hátteréről, céljairól, többek közt a tiszai árterek történelmét is bemutatva, illetve külön kitérve a tanösvény kiépítésére és funkcióira. Szavaiból kiderült, az itteni holtág a tiszai holtágak többségétől eltérően nem a folyószabályozás által, hanem természetes lefűződéssel keletkezett, egy 18. századi katonai térképen már különálló víztestként ábrázolták, napjainkra pedig keresztgátakkal négy részre tagolták.

A projektben érintett holtágak történetében fontos lépés volt, hogy ezeket 2016-ban a tiszakécskei képviselő-testület helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánította. Az 1-es holtág mellett létrejött Nádirigó Tanösvényre áttérve elmondta, a tervek elkészítésekor számos lehetőséget, közte sikeres külföldi példákat is megvizsgáltak. Kiemelte, hogy a 2,5 kilométeres, 12 megállóval megépült tanösvényen közérthető információs táblákat találnak a látogatók, melyeknél ügyeltek a befogadható terjedelemre és megjelenítésre is. QR kód segítségével angol és német nyelven is elérhetőek a táblák szövegei. Tóth Endre fontos elemként említette, hogy mindent könnyed, interaktív módon mutat be a tanösvény, nem egy táblánál játékokat is beépítve az ismertetésbe. A tanösvény amellett, hogy bemutatja a helyi Holt-Tisza élőhelyeit és gazdag állatvilágát, az emberek tájátalakító tevékenyégének mozzanatait is megismerteti a túrázókkal.

sajtótájékoztató
Fotó: Dernovics Tamás

MEGHÍVÓ

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság tisztelettel meghívja Önt, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül megvalósuló, „A vizes élőhelyek rehabilitációja és természetvédelmi kezelése a Közép-Tisza mentén” című, KEHOP-4.1.0-15-2016-00069 azonosító számú projekt sajtótájékoztatójára.  

IDŐPONT: 2021. SZEPTEMBER 20. 14:00 ÓRA

HELYSZÍN: KISKUNSÁGI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG – TERMÉSZET HÁZA, NAGY TEREM

Vendégeinket 13:50-től frissítőkkel várjuk a rendezvény helyszínén.

14:15-kor Tóth Endre a projekt részleteiről ad tájékoztatást.  

Visszajelzését előre is köszönjük, részvételi szándékát kérem a lengyelne.nagy.ildiko@regon.hu email címen jelezze 2021. szeptember 17., 16:00-ig!

Épül a tanösvény pallósora 2020. decemberben

Letölthető dokumentumok