KEHOP

Tájidegen fafajokból álló erdők átalakítása Natura 2000 jelölő élőhelyekké

Kehop infoblokkPályázat címe: Tájidegen fafajokból álló erdők átalakítása Natura 2000 jelölő élőhelyekké a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság védett természeti területein

Projekt azonosítója: KEHOP-4.1.0-15-2016-00046

Kedvezményezett: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Támogató szerv: Miniszterelnökség

Támogatás mértéke és összege: 100 %, 230.000.000 Ft

Projekt időtartama: 2016. augusztus 01. – 2023. január 31.

 

A projekt célja:

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt célja a tájidegen erdők arányának a csökkentése, az őshonos fafajú erdők arányának növelése.

A projekt kiemelt célja a tájidegen fafajokból álló erdők átalakítása Natura 2000 jelölő élőhelyekké. 

A projekt tevékenységei:

Az Igazgatóság a hosszú évek alatt bizonyított erdő-felújítási technológiák segítségével a természetvédelmi jelentőséggel nem rendelkező tájidegen és intenzíven terjedő faállományok szerkezet-átalakítását tervezi, elegyes őshonos fafajú célállományok létrehozásával, vadkizárás alkalmazásával. A tervezett vadkárelhárító kerítések teljes hossza hozzávetőlegesen 12 km.

A tájidegen fafajokból álló erdők  Natura 2000 jelölő élőhelyekké való átalakításához, szükségesek a megfelelő gépek és adapterek. A gépeket- és adaptereket közbeszerzések megvalósításával az Igazgatóság végre tudja hajtani a megfelelő erdőszerkezet átalakítási technológiákkal a faállomány cseréket. Így az öt év alatt betervezett szerkezet- átalakítások végrehajtásával a Nemzeti Park tájidegen vagy intenzíven terjedő fafajú állományainak aránya megközelítőleg 11%-kal csökken. A jelölő élőhelyek kiterjedésének közel 9%-os növekedése várható. Az elegyes őshonos erdőállományok kiterjedése várhatóan 7%-kal fog növekedni a projekt segítségével megvásárolt eszközök felhasználásával.

További információ: 

Bodon Boglárka projektmenedzser, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, e-mail: bodonb@knp.hu, telefon: +36 30/514-3373