Lezárult

Naprózsa Ház a homokon

Pályázat címe: Naprózsa Ház a homokon

 Projekt azonosítója: KEHOP-4.1.0-15-2016-00036

Kedvezményezett: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Támogató szerv: Miniszterelnökség

Támogatás mértéke és összege: 100 %, 90.000.000,- Ft

 Projekt időtartama: 2016. szeptember 01.- 2018. március 31.

A projekt célja:

A fülöpházi Naprózsa Erdei Iskola szomszédságában tervezett új fogadó- és bemutató épület, a „NAPRÓZSA HÁZ” a Kiskunsági Nemzeti Park fülöpházi térsége védett természeti területeinek és attrakcióinak látogatóit szolgálja ki a jövőben, mely méltóképpen és sokoldalúan, különböző társadalmi és korcsoport számára nyújt információkat a jövőben a térségben található Natura 2000 területekről.

A Kiskunsági Nemzeti Park „Fülöpházi homokbuckák” nevű területe a park egyik leglátványosabb, legsajátosabb arca. Jelentős érdeklődésre tart számot a nemzeti park megalakulása óta. Natura 2000 területté nyilvánítása (HUKN 20011) tovább fokozta a – nemcsak szakmai – érdeklődést. Mivel Budapesttől Kecskeméten keresztül tömegközlekedéssel is könnyen és gyorsan megközelíthető (Kecskeméttől az 52-es úton 20 km, Dunaföldvártól 60 km), az ökoturizmus és a szakmai látogatások (terepgyakorlat, konferenciák terepi programja, stb.) számára vonzó helyszín.

A projekt tevékenységei:

A tervezett „NAPRÓZSA HÁZ” fogadó- és bemutató épület többfunkciós fogadó helyisége:

alkalmas a csoportok fogadására, tájékoztatására, a Natura 2000 területekre induló túrák kiinduló helye,
konferenciák, találkozók és termékbemutatók tatásához rendelkezik a szükséges infrastruktúrával,
a hozzá kapcsolódó tálaló konyha lehetővé teszi hosszabb program esetén büfé biztosítását, igény esetén meleg étel elfogyasztására alkalmas.
Az épület nem egy, a térséget bemutató kiállítást tartalmaz, hanem több, egymástól merőben eltérő, kisebb részre tagolódik. Célja, hogy megmutassa a vendégeknek a Natura 2000 több arcát (múlt, apró, tapintható, szagolható) kiállításokon és bemutatókon keresztül:

„Szép és a mienk - Natura 2000 területeink” – szemet gyönyörködtető, fajgazdag élőhely az ablakra kasírozott átlátszó fóliákon bemutatva (általános ismertető térképek és a környék Natura 2000 területekből egy-egy villanásnyi darab).
„Sok kicsi sokra megy” – bepillantási lehetőség a táj mikroszkóppal, nagyítóval látható mérettartományába.
„Láthatatlan tanösvény” – a látáson kívüli többi érzékszervvel megtapasztalható közvetlen környezet az emeleti sötét szobában.
„A tanya hétköznapjai a XIX. században” – a táj múltja, élő emlékezés a galérián. A kiállítási elemekhez kötődő kézműves foglalkozások tartását is lehetővé teszi: nemezelés, kukoricamorzsolás kézzel. szalmamunkák készítése rozsszalmából, egyszerű vesszőmunkák (gúzs, karika, lábos alátét) tarhonyakészítés stb. Az egyes témákhoz a különböző korosztályoknak szóló játékok, társasjátékok is kapcsolódnak.
A kiállítások alkalmasak az érdeklődés felkeltésére, a látott értékek felismerésére, a látó, értő szem kialakítására, az érzékszervek ráhangolódására. Az interaktív elemek a terepi aktív befogadást készítik elő. Nem helyettesítik a túrákat, hanem kimondottan ösztönzik a vendégeket, hogy a valóságban is tapasztalják meg teljes vertikumát a Natura 2000 területeken őrzött, a jövőnket biztosító értékeknek. Akik kíváncsi az egészre, azoknak lehetősége lesz kimenni a terepre. Igény esetén szakvezető és terepi megfigyelést segítő eszközök, helyre szabott kézi határozók is igényelhetők lesznek.

A tervek szerint 2018. tavasztól várjuk az érdeklődőket és csoportokat a „NAPRÓZSA HÁZ” fogadó- és bemutató épületben is.

 

További információ:

Morvai Edina, oktatási referens, morvaie@knp.hu, +36 70 372 7274