Lezárult

Kiemelten fontos, gyepekhez kötődő állatfajok megőrzése a Pannon régióban, Magyarországon és Szerbiában

A projekt címe: A pannon sztyeppe meghatározó állatfajainak védelme a Magyarország és Szerbia közötti határtérségben

Azonosítószáma: PANNONSTEPPES - HUSRB/1602/12/0065 Interreg-IPA CBC 

Pályázati program: Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország–Szerbia

A projekt teljes költségvetése: 287.039,93 EUR

Uniós hozzájárulás (IPA): 243.983,93 EUR

A projekt megvalósítási időszaka: 2018. január 15. - 2020. január 15.

Vezető kedvezményezett: Vojvodina Tartományi Természetvédelmi Intézet (Pokrajinski zavod za zaštitu prirode)

Partnerek:

  • Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság;
  • Várostervezési és Környezetvédelmi Tartományi Titkárság (Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine);
  • Perjanica Vadásztársaság (Lovačko udruženje Perjanica).

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság költségvetése: 130.900 EUR

A projekt leírása:

A projekt célja a Pannonrégió két meghatározó állatfaja, a rákosi vipera és a túzok megőrzése élőhelykezelési intézkedések segítségével, melyek jelentősen hozzájárulnak a két faj állományának növekedéséhez mindkét ország területén.

Javul a rákosi vipera helyzete Bugacon

A rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) a magyar gerinces fauna elismerten legveszélyeztetettebb faja, vadon élő állományát alig több mint 500 példány körülire becsülik. Ráadásul ez az alfaj a Kárpát-medencében csak Erdélyben és Magyarországon fordul elő. Hazánkban mára csak a Hanság és a Kiskunság gyepein, legelőin maradtak fenn. A Kiskunságban Dabas, Táborfalva és Kunpeszér környékén, illetve a Bugac-Bócsa pusztákon vannak még populációi.

Bugacon két élőhelye maradt a fajnak a Nagypusztán és az egykori katonai lőtér területén. A területet viszont egy közel 20 hektáros, zömmel idegenhonos (akác, erdei fenyő) fajokból álló erdő választja el egymástól. Az apró termetű kígyóknak az erdő áthatolhatatlan akadályt jelent, így a két populáció nem tud keveredni egymással. A most indult projektben a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kapcsolatot teremt a két terület között. Így nem csak újra összeköttetésbe kerülnek a vipera populációk, hanem megnövelik az élőhelyüket is.

13 hektár akácos-fenyves erdőt minősítünk át erdő művelési ágról, majd letermeljük, de meghagyjuk benne az őshonos, hazai fafajokat. A későbbiekben itt egy fás legelő jön majd létre, ami már megfelelő élőhely a viperák számára. A kivágott fákat kituskózzuk, és a lőtér közelsége miatt lőszermentesítjük. Ezután eltávolítjuk a fenyőtű avart, végül pedig helyben gyűjtött fűmaggal felülvetjük, ezzel is elősegítve a gyep regenerációját. A gyeprekonstrukciót a nemzeti park szakemberei végzik, a program által kidolgozott kezelési irányelveket követve.

A rákosi vipera rejtőzködő életmódú állat, nagy szerencse kell ahhoz, hogy megpillantsuk. Nem is véletlenül teszi ezt, mivel a kistermetű kígyó (a hímek 40-45, a nőstények 50-60 cm-re nőnek csak) számos állat étlapján szerepel. Vadásznak rá a gólyák, gémek, a szalakóta, a fácán, a túzok, de a róka, a borz és a vaddisznó a földalatti rejtekéről is kitúrja.

Annak ellenére, hogy van mérge, nem kell tőle tartanunk, ha mégis valami folytán testközelségbe kerülnénk vele. Mérge felnőtt emberre gyakorlatilag veszélytelen, a marása méhcsípés-szerű (ennek ellenére orvoshoz kell fordulni ilyen esetben!). A faj fokozottan védett, eszmei értéke 1.000.000 Ft.

Szerbiában a túzok utolsó megmaradt állományát védik

A túzok Európa ritka és veszélyeztetett madárfaja, mely Szerbiában kizárólag Észak-Bánátban él. A projekt keretén belül a szerb partnerek a mintegy 11 példányból álló populáció védelme érdekében a Túzok Legelői Speciális Természeti Rezervátumban 115 hektáros területet kerítenek be vadvédelmi kerítéssel azért, hogy zavartalan körülményeket biztosítsanak a költő madarak számára. A kerítés építésével párhuzamosan különböző beavatkozásokkal (például növényi kultúrák vetése, dúvadirtás) teszik kedvezőbbé az életfeltételeket a madarak számára Szerbia utolsó túzok élőhelyén.

Elérhetőség:

Vajdasági Tartományi Természetvédelmi Intézet (Pokrajinski zavod za zaštitu prirode)

Cím: Radnička 20a, 21000, Novi Sad, Szerbia

Kapcsolattartó: Biljana Ilija Panjković

E-mail: biljana.panjkovic@pzzp.rs

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Cím: 6000 Kecskemét, Liszt Ferenc u. 19.

Kapcsolattartó: Vajda Zoltán, Természetmegőrzési Osztály, osztályvezető, tel.: +36 30 488 4552, e-mail: vajdaz@knp.hu