Hírek, aktualitások

Együttműködés a természeti értékek védelméért az Őrjegben

Közös szolgálaton vettek részt rendőrök, erdészek, vadászok, halőrök és természetvédelmi őrök 2024. április 30-án az Őrjegben. Az összefogás célja, hogy kiemelt figyelmet kapjon az Őrjeg lápvidéke, a homoki területek erdei és értékes gyepterületei, különösen az illegális terepmotoros és offroad tevékenységek.

A közös szolgálaton a Kalocsai Rendőrkapitányságtól 6 fő, a Kiskőrösi Rendőrkapitányságtól 2 fő, a Bács-Kiskun vármegyei Horgász Egyesületek Szövetségétől 3 fő halőr, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságtól 2 fő természetvédelmi őr, a Gemenc Zrt-től és a Kefag Zrt-től 1-1 fő erdész,  3 fő vadőr és a Dózsa Vadásztársaság szakszemélyzete vettek részt.

Csoportkép a résztvevőkről (fotók: Agócs Péter)

A különböző szakemberekből álló csapat Homokmégyről indult és 8-10 település külterületén végzett járőrözést, melynek során drón és hőkamerás eszközök is segítették a közös munkát.

Ezt megelőzően április 27-én a Kalocsai Rendőrkapitányság munkatársai számára egy rövid túrával egybekötött madárgyűrűzési bemutatót tartott Agócs Péter, természetvédelmi-őrkerületvezető a Vörös-mocsár Természetvédelmi Területen. A rendőrség dolgozói megismerkedhettek védendő természeti értékekkel, a terület élővilágával és az itt költő madárfajokkal.

Gyűrűzéshez befogott nagy fakopáncs 

A több pilléren nyugvó gyakorlati együttműködési terv része, hogy a későbbiekben egyes térségi környezeti nevelési programokba a rendőrség is bekapcsolódik partnerként. Például amikor egy kerékpáros gyermekcsoport érkezik, közlekedési biztonságtechnikai előadás is hasznos része lehet a programjuknak. Az ilyen és ehhez hasonló közös szolgálatok a jövőben rendszeresek lesznek a hatékony együttműködés érdekében, melynek előzményeként 2023-ban már született egy négyoldalú megállapodás a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság, valamint a KEFAG Zrt. között. A négy szervezet képviselői akkor úgy határoztak, hogy a lehetőségek kölcsönös kihasználásával, a felkészültségi szintjük emelésével, az ismereteik kicserélésével teszik hatékonyabbá a jogszabályokon alapuló feladataik végrehajtását.

A  kirándulásra érkezők egy csoportja