Hírek, aktualitások

Zöld gyurgyalag bukkant fel Dunavecsén

Kivételes szerencsében volt része ma reggel Dr. Pigniczki Csaba természetvédelmi őrkerület-vezetőnek, aki autójából egy átrepülő zöld gyurgyalagra lett figyelmes Dunavecsén. A faj rendkívül ritka kóborló Magyarországon, ez mindössze a 3. észlelése hazánkban. Ami azért is érdekes, mert éppen pár hete, 2022. június 6-án szintén a működési területünkön, Tiszaalpáron volt az előző megfigyelése Vass Tamásnak köszönhetően. Felmerülhet a kérdés, vajon ez ugyanaz a madár-e, amely esetleg azóta is a Duna-Tisza közén kóborol, de erre választ nem fogunk kapni, örökre a madár vagy madarak titka marad.

A zöld gyurgyalag (Merops persicus) hozzánk legközelebb Észak-Afrikában és a Közel-Keleten honos, perzsa gyurgyalagnak is hívják. Természetes élőhelyei a szubtrópusi és trópusi száraz erdők, mangroveerdők, sivatagok, szavannák, telelni rendszerint délebbre, a trópusokra vonul.

A színpompás tollazatú hazai gyurgyalagoktól (Merops apiaster) megkülönbözteti, hogy csaknem teljesen zöld. Életmódja hasonló, rovarokkal, főleg szitakötőkkel, méhekkel és darazsakkal táplálkozik, kisebb kolóniákban költ.

zöld gyurgyalag
Zöld gyurgyalag 2022. július 1-jén Dunavecsén. Fotó: Dr. Pigniczki Csaba
zöld gyurgyalag
Zöld gyurgyalag 2022. július 1-jén Dunavecsén. Fotó: Dr. Pigniczki Csaba