Hírek, aktualitások

Védett ragadozómadarak pusztultak el Mórahalmon

Egy gazdálkodótól érkezett bejelentés a Természetvédelmi Őrszolgálathoz április 20-án, hogy a területén járva elhullott ragadozómadarakat talált. A helyszínre érkezve az illetékes természetvédelmi őr két egerészölyv, két barna rétihéja és egy szarka tetemét azonosította. Az elpusztult madarak elhelyezkedése (eltérő fajú egyedek közel egymáshoz) és testhelyzete (görcsösen összeszorított lábak, hátravetett fej) arra utaltak, hogy mérgezés áldozatai lettek. Másnap a nemzetipark-igazgatóság kutyás keresőegysége négy újabb barna rétihéja és egy egerészölyv tetemére bukkant. A tíz védett ragadozó pénzben kifejezett természetvédelmi összértéke 375 000 Ft. A nyomok alapján a mérget csirkehúsba rejtve szórták szét a területen.

Mivel természetkárosítás bűncselekményének gyanúja merült fel, az ügyben eljáró hatóság a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőrkapitányság. A rendőrségi helyszínelést követően az ügyben ismeretlen tettes ellen indult nyomozás.

madártetemek
Tíz madártetemet találtunk a mérgezés helyszínén. Fotó: Krnács György
rendőrségi helyszínelés
Rendőrségi helyszínelés Mórahalmon 2023. április 21-én. Fotó: Kis Viktor

A mérgezéses esetek többségében az EU-ban már 2008-ban betiltott karbofurán tartalmú növényvédőszerek okozzák a pusztulást. A karbofurán szándékos mérgezésre történő felhasználása védett madarak ezreinek pusztulását okozta Európa-szerte az elmúlt években. A mérgezett csalétkek nem kizárólag a ragadozómadarakra és dúvad fajokra jelentenek veszélyt, hanem bármilyen állatra és az emberre is. Ezért kérjük, hogy aki gyanús húsdarabokat, tyúktojásokat vagy nagyobb számú elpusztult állatot észlel a szabadban, semmiféleképpen ne nyúljon ezekhez és azonnal értesítse a hatóságokat!

madártetemek
Barna rétihéja és egerészölyv teteme Mórahalmon 2023. április 20-án. Fotó: Krnács György

A nemzetipark-igazgatóságok és a Magyar Madártani Egyesület szakemberei az illegális mérgezések által legveszélyeztetettebb területek folyamatos ellenőrzésével igyekeznek a lehető leghamarabb észlelni az egyes mérgezéses eseteket, és felszámolni annak forrását. A begyűjtött tetemeket toxikológiai vizsgálatra szállítják, amennyiben még élő, de beteg madarat találnak, azt specialista állatorvoshoz juttatják. Az intézkedéssel párhuzamosan pedig minden esetben feljelentést tesznek, amely alapján a rendőrség megkezdi a nyomozást.

Ha valaki elpusztult vagy beteg ragadozómadarat talál, értesítse a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóságot!

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság központi e-mail címe: titkarsag@knp.hu, központi telefonszáma: +36  76 482 611.

Azonnali, sürgős intézkedést igénylő esetben (például sérült, fokozottan védett állatot talál) hívja a KNPI Természetvédelmi Őrszolgálatának ügyeleti számát: + 36 30 555 6171. Ezen a számon az ügyeletes kolléga naponta 8:00-20:00 között fogadja a természetvédelmet érintő, közérdekű bejelentéseket. (Más nemzetipark-igazgatóságnál más az ügyeleti szám!)

A nemzetipark-igazgatóságok működési területe: https://termeszetvedelem.hu/nemzeti-park-igazgatosagok/