Hírek, aktualitások

Új tanösvény létesül a Böddi-széken

Munkatársaink kijelölték a Böddi-szék új tanösvényének nyomvonalát, amely a Böddi-LIFE programból valósul meg. A tanösvény a szikes tó legjellemzőbb élőhelyeit fogja bemutatni a kirándulók és kikapcsolódást keresők számára.

A Böddi-szék gyepterületeit igen változatos élőhelytípusok alkotják. Élnek itt jellegzetes, sókedvelő növényfajok, mint a pozsgás zsázsa, a sóvirág, a magyar sóballa. A tocsogós, szikes réteken ősszel a sziki őszirózsa lila virágtengere uralja a képet. Kiemelkedő fajgazdagsággal rendelkeznek a Böddi-széket övező löszalapú, lepelhomokkal borított hátak, ahol úgynevezett ősgyep található. Itt tavasszal kosborok jelennek meg tömegesen. Madárvilága is látványos: gémfélék, nyári lúd, gólyatöcs, bíbic fészkel a területen.

 A változatos élőhelyeken az új tanösvény információs táblái révén a látogatók képet kapnak a szikes víz egyedi jellemzőiről, az itteni különleges növény- és állatvilágról és a legeltetéses gazdálkodásról. Két kilátót is tervezünk, ahonnan az élővilág zavarása nélkül lehet majd megtekinteni a szikes tavakon pihenő és táplálkozó madarakat. A mélyebb, vízállásos mocsári élőhelyeken biztonságos pallósoron vezetjük majd keresztül a látogatókat.  A tanösvény 2021. második felében készül el.

További információ a LIFE programról: www.boddi.hu,  https://www.knp.hu/hu/pannon-szikes-vizi-elohelyek-helyreallitasa-a-kiskunsagban

Bíbiccsapat
Fotó: Mile Orsolya
Legelésző nyári lúd a Böddi-dzéken. Fotó: Turóczi Tiborc
Magyar sóballa őszi színeiben. Fotó: Mile Orsolya
Fotó: Filotás Zoltán