Hírek, aktualitások

Tájékoztatás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága 2023. november 9-én és 10-én a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tiszadorogma, a Pest vármegyei Apaj, a Csongrád-Csanád vármegyei Csanytelek, Tömörkény, Sándorfalva település és Szeged város, a Hajdú-Bihar vármegyei Berettyóújfalu, Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Hortobágy település területéről származó (daru) mintákból magas patogenitású madárinfluenza (H5N1) vírust mutatott ki.

A hétvégére meghirdetett XII. Fehértavi Darvadozás rendezvénysorozat kapcsán az alábbiak betartását kérjük:

  • Kérjük a résztvevőket, hogy a kihelyezett fertőtlenítési pontokon minden külső helyszínen szervezett programra történő be -és kilépéskor végezzék el a lábbelik fertőtlenítését!
  • Aki tetemet vagy legyengült darut talál, ne fogja meg! A helyszín pontos megjelölésével jelezzék a helyszínen a kollégáknak, és ők gondoskodnak a madárról.
  • A rendezvényen mindenki saját felelősségére vesz részt.

Továbbá tájékoztatunk mindenkit, hogy a "Diós Kristóf Emlékverseny 2023 - fotós terepverseny a Fehértavi Darvadozáson" programunk elmarad!

Kérjük a darutúrák szervezőit és vezetőit, hogy a kirándulások során biztosítsák a higiéniai előírások betartását.

Az alábbi weboldalon megtekinthetők a járvány folyamatosan frissülő hírei, valamint a betegséggel kapcsolatos hasznos információk is: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

A XII. Fehértavi Darvadozás programjai az alábbi linken érhetők el: https://www.knp.hu/hu/xii-fehertavi-darvadozas