Hírek, aktualitások

Mentett sünöket engedtünk szabadon a Tőserdőben

Tíz sünt engedtünk szabadon a Tőserdőben, melyek a telet a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjában töltötték.

A sünök még ősszel kerültek be a mentőhelyre. Egy részük későn, nyár végén született, így már nem tudták elérni a megfelelő testsúlyt és fejlettséget, hogy átvészeljék az ínséges téli hónapokat. A sünök ugyanis téli álmot alszanak késő ősztől kora tavaszig, de megfelelő zsírtartalék és kondíció nélkül nem tudják túlélni ezt az időszakot. A mentett sünök között voltak olyan példányok, amelyek valójában nem szorultak volna segítségre. Érdemes tudni, hogy október-novemberben is találkozhatunk táplálékot kereső sünnel a természetben. A szemmel láthatóan egészséges, nem sérült, szépen kikerekedett, 400-500 g-ot elért sünök ilyenkor nem szorulnak segítségre. Sőt, a felesleges befogás, szállítás nem csak kényelmetlenséget jelent az állatnak, hanem árthat is neki.

A szabadon engedett sünöknek ideális élőhely lesz a Lakitelek mellett található Tőserdő. Itt elegendő táplálékot és búvóhelyet fognak találni maguknak.

sün
A keleti sün egészen világos is lehet. Fotók: Kiss Mónika
két sün
Jól látszik, milyen szín- és méretkülönbségek lehetnek közöttük.

sün