Hírek, aktualitások

Idén is népszerű volt a Túzokünnep Bösztörpusztán

Idén is sokan látogattak el Túzokünnepre 2024. április 27-én. A népszerű rendezvényt 2012 óta szervezzük, bár a koronavírus-járvány, majd később a rendezvényhelyszínen zajlott építkezés miatt több évig nem tudtuk megtartani, ugyanakkor a tavalyi évtől újra otthont nyújt az eseménynek Bösztörpuszta.

Az esemény Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és Dr. Salacz László, térségi országgyűlési képviselő köszöntő szavaival indult.

Igyekeztünk minden résztvevő korosztály kedvében járni, ezért széles programkínálattal készültünk: a szakmai előadások keretében képet adtunk a túzok- és a rákosivipera-védelmi programokról, valamint az említett fajok életmódjáról, illetve rájuk és az élőhelyeikre leselkedő veszélyeztető tényezőkről.

Tóth Gábor a tőle megszokott egyedi humorral fűszerezett élőállatos „Állatijó bemutatóval” szórakoztatta a megjelenteket. A Ciróka Bábszínház „Az aranyszőrű bárány” című előadásával kedveskedett a gyerekeknek.

bábelőadás
Fotó: Schneider Viktor

A résztvevők szakvezetéses pusztai sétákon ismerkedhettek a Felső-Kiskunság természeti értékeivel, a délután pedig túzokleső túrákra is elkalauzoltuk a kirándulni vágyókat. Mindemellett vendégeink részt vehettek madárgyűrűzési bemutatón, kézműves foglalkozásokon, lovagoltatáson, báránysimogatón és kovácsbemutatón.

A standoknál megismerkedhettek a Duna-Ipoly és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, illetve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tevékenységeivel, továbbá Nemzeti Parki Termék védjeggyel rendelkező termékeket is vásárolhattak (köztük a Rendek Ökogazdaság mangalicakolbászát, a Görög Méhészet mézeit, virágporos és propoliszos készítményeit, valamint Molnár László fából készült használati tárgyait és ékszereit).

Idén is megrendeztük a Run4LIFE futóverseny 7 km-es távját. A női és férfi kategóriában az első három helyezettet ajándékcsomaggal díjaztuk, de minden résztvevő kapott egy különlegesen szép érmet is.

érmek
Fotó: Kiss Mónika
futók
Fotó: Schneider Viktor

A futóverseny eredményei:

Női 1-3. helyezett:

1. Haris Regina Zsófia, idő: 0:32:31

2. Ferenczy Krisztina, idő: 0:33.08

3. Csúzi-Becze Georgina, idő: 0:34:29

Férfi 1-3. helyezett:

1. Görbe József, idő: 0:30:01

2. Förgeteg Zoltán, idő: 0:31:19

3. Lóránt Miklós, idő: 0:32:20

A legkisebbeket egy 1000 m-es minitávra invitáltuk, a gyerekeket apró ajándékokból álló befutócsomaggal jutalmaztuk.

Köszönjük a nevezéseket, gratulálunk mindenkinek!

A futóverseny nevezői itt tekinthetik meg az elért idejüket (időmérés csak a 7 km-es távon indulóknál volt).

Ezúton is köszönjük a Kunszentmiklósi Polgárőr Egyesületnek a futóverseny biztosításában nyújtott segítségüket!

A rendezvény „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” (LIFE15NAT/AT/000834) című LIFE-projekt keretében valósult meg.

helyezettek
1-3. helyezett a nőknél
Fotók: Schneider Viktor
helyezettek
A helyezettek a férfiaknál

madárgyűrűzés

rendezvényrendezvénymézekszörpökjáték