Hírek, aktualitások

Víz alatt a tiszaalpári zöld sáv túraút egy szakasza, de van javaslatunk

Felhívjuk a kirándulók figyelmét, hogy a Lakitelek-Tőserdőt Tiszaalpárral összekötő zöld sáv jelzésű gyalogos turistaút egy szakasza ideiglenesen nem járható az árvíz levonultával a mélyebb fekvésű részeken megmaradt vízállások miatt.

túraút
Víz alatt a zöld sáv túraút egy része

A vizek felszáradásáig egy kicsit hosszabb, de bakancsban végigjárható alternatív útvonalat javaslunk a szúnyogoktól nem megriadó, vállalkozó kedvű túrázóknak. Az alábbi beágyazott térképre kattintva telefonra is letölthető a javasolt itiner:

A zöld sáv jelzésű útvonal az Árpádszállás vasúti megállótól indul, érinti Tőserdőt, Tiszaalpáron a templomdomb melletti Árpád-kori feltárást, és a Mátyás király utcai buszmegállóban fejeződik be. Hossza 7 km, ez lett egy kicsit hosszabb, hogy a víz alatt álló szakasz kikerülésével.

További túraútvonal a területen a zöld félkör jelzésű körtúra. Hossza 3,5 km. Kezdőpontja Tőserdőn a Szikrai-holtágnál lévő híd, a parkoló mellett. Első szakasza a Holt-Tiszával párhuzamosan halad, a Tiszaalpárra vezető zöld sávval együtt. Majd éles jobb kanyarral a zöld félkör jelzésű turistaút eltávolodik a holtágtól és a zöld sávtól, és csodálatos ártéri erdőtársulásokon keresztül haladva érjük el a másik ágát. Útközben útba lehet ejteni a Sulymos-tó - a Tisza egykori morotvája - mellett álló madárlest is a zöld háromszög jelzésű turistaúton. A hurokszerű túraút egyben a Kontyvirág tanösvény útvonala is, amelynek állomásai az árterek világával ismertetik meg a látogatókat.

A turistautakat ezek a térképen lehet megtekinteni: https://turistautak.openstreetmap.hu/turut-7597399 

Mindenkinek kellemes túrázást kívánunk!

túraút
Fotó: Szabó Endre