Hírek, aktualitások

Víz alatt a Mártélyi TK nagy része – reméljük jó sokáig

December óta háromszor volt olyan, több hétig tartó vízállás a Tiszán, amely lehetővé tette a Körtvélyesi Holt-Tisza és a hozzá kapcsolódó fokokon keresztül a hullámtér feltöltődését. Ennek köszönhetően a Mártélyi Tájvédelmi Körzet területének mintegy 75%-án vízborítás alakult ki. Az erdők alatt, és a réteken szép kis vizes élőhelyek teremtődtek. A víz ugyan már húzódik vissza, de bízunk benne, hogy minél tovább megmaradnak ezek az időszakos vizes területek, amely számtalan fajnak jelentenek szaporodó- és táplálkozóhelyet.

mártélyi tk
Fotó: Albert András

2021-ben kezdődtek a kivitelezési munkálatai a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben annak a KEHOP projektnek, melynek fő célja, hogy minél hosszabb ideig, szabályozható módon sikerüljön vizet juttatni a hullámtéri fok- és mederhálózatba.

A tájvédelmi körzet legértékesebb magterületének tekinthető Körtvélyes térségében a mai napig jól nyomon követhetően kirajzolódnak a folyószabályozás előtti vízrendszer maradványai. A nagy kiterjedésű és összefüggő hullámtérben egykor virágzott a fokgazdálkodás – amely nagyszerűen alkalmazkodott a dinamikusan változó természeti adottságokhoz –, óriási volt a halbőség és gazdagon teremtek a Tisza által öntözött ártéri gyümölcsösök. Áradáskor a fokok, a hozzájuk csatlakozó csatornák, erek és kubikgödrök lassan feltöltődtek vízzel, majd amikor a víz kezdett visszavonulni, a fokokat elzárták és a csapdába esett halakat könnyedén kifogták. A levonuló ár nyomán a hullámtérben dús legelők sarjadtak, így a halászat, a legeltetés és a gyümölcstermesztés olyan ritmusban zajlott, ahogyan azt a folyó diktálta. A fokgazdálkodás nagyszerűen alkalmazkodott a dinamikusan változó természeti adottságokhoz, miközben árvízvédelmet is biztosított. A hullámtérben kialakult mozaikos táj és sokszínű élővilág azonban gyökeresen megváltozott, miután megszűnt az ártéri gazdálkodás.

A KEHOP projekt keretében olyan műtárgyakat építünk ki, melyek megfelelő vízállásnál segítik, hogy víz jusson a hullámtéri fok- és mederhálózatba, illetve hozzájárulnak majd annak megtartásához a mélyebb fekvésű részeken. Ettől azt várjuk, hogy a jövőben helyreállnak a tájra jellemző mocsárrétek és ártéri magaskórósok, a sekély, vizes élőhelyek természetes ívóhelyet biztosítanak az őshonos halfaunának, és ideális életkörülmények alakulnak ki a mocsári teknősök, vidrák, bakcsók, rétisasok, barna kányák, fekete gólyák számára.

mártélyi tk
Fotó: Albert András
mártélyi tk
Fotó: Albert András

A projekt az "Egy fenntartható, természetkímélő tájhasznosítás újjáélesztése: a fokgazdálkodás XXI. századi lehetőségeinek megteremtése a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben" című KEHOP-4.1.0-15-2016-00070 számú pályázatból valósul meg.