Hírek, aktualitások

Újabb különleges vendég a Csaj-tónál

Valljuk be, a madarászok mindig valamilyen ritka fajban reménykednek. Ezért pásztázzák át gondosan a nagyobb madárcsapatokat, hátha találnak benne valamilyen ritkaságot. Informatikai csoportvezető kollégánkról és családjáról már korábban is írtunk, mivel nekik remek érzékük van egy-egy ritka faj felleléséhez.

2020. november 8-án a Bán család a Csaj-tónál töltötte az idejét, ahol az elmúlt napokban több alkalmi, északról idetévedt fajt figyeltek meg a madarászok. A tavon pihenő nyári lúd csapatokat átnézve megakadt a szemük egy lúdon, amely rövid, tömzsi nyakával és csőrével különbözött a többiektől. Kiderült, egy rövidcsőrű lúd (Anser brachyrhynchus) az. Ilyenkor egy fotógéppel is rendelkező madarász fő célja, hogy fotóval is dokumentálja ezt, hiszen hazánkban a ritka fajok adatait egy többtagú bizottság hitelesíti és fogadja el. Bán Noémi és Bogner József hobbija a madárfotózás, így ez is teljesítve lett.

Fotó: Bogner József

A rövidcsőrű lúd kóborló egyedei ritkán vetődnek hazánkba, ilyenkor más vadludak népes csapataiban fedezhetjük fel. Grönlandon, Izlandon és a Spitzbergákon fészkel, a telet Nyugat-Európa tengerpartjain tölti. Felismerhető viszonylag rövid nyakáról, pisze csőréről, rózsaszín lábáról és világos hátáról.

Észlelők: Bán Noémi, Bogner József, Bánné Varga Klára, Bán Csaba

Helyszín: Tömörkény, Csaj-tó

Fotó: Bán Noémi