Hírek, aktualitások

Északi vendégek érkeztek a Csaj-tóra

Az elmúlt napokban több, északon honos madárfajt is észleltek a Csaj-tavon.

Október végén a szegedi Fehér-tóra könyvelhették el új fajként a Szibériában költő barna füzikét, amely csak a vonulási időszakban vetődik felénk nagy ritkán. November 6-án a birding.hu adatai szerint Barkóczi Csaba többször hallotta a hangját a Csaj-tavon is.

November 5-én vörösbegyre emlékeztető madárka, egy kékfarkú hozta lázba a madarászokat, miután Vass Tamásnak még fotót is sikerült róla készítenie. A faj Európában csak Finnország és Oroszország északi részén költ kis számban, hazánkban először 2010-ben észlelték a vas megyei Tömördön.

2020. november 5-én megfigyelt kékfarkú. Fotó: Vass Tamás, birding.hu

A csaj-tavi vendégek köre ezzel azonban még nem merült ki. A megfigyelések szerint a 6-os tavon egy tengeri madár, csüllő halászgat. Ez a faj költőhelyén (Észak- és Nyugat-Európában) a tengerparton gyakorinak számít, a kontinens belsejébe többnyire a fiatal, kóborló példányok jutnak.

2020. november 6-án megfigyelt csüllő. Fotó: Bede Ádám, birding.hu

A 7-es tavon pedig egy igen mutató jegesréce mutatkozik, amely rendszeres téli vendég hazánkban, általában magányosan lehet megfigyelni.

2020. november 3-án megfigyelt jegesréce. Fotó: Ngy Tamás, birding.hu

Egy átrepülő zsezse hangját is többen hallották ma a tónál. Ez a kistermetű, a kontinensen Észak-Európában és az Alpokban költő pintyféle is megfordul nálunk időnként. Van olyan tél, hogy egyáltalán nem figyelhető meg, míg máskor nagyobb számban is észlelik.