Hírek, aktualitások

Új élőhelyen bukkant fel a díszes tarkalepke

Díszes tarkalepke (Euphydryas maturna) került elő az érsekcsanádi, helyi védettséget élvező tölgyesből! Ez nem kis dolog, mert napjainkra annyira megfogyatkozott az állománya, hogy a Kiskunságban csak a Peszéri-erdőben történő előfordulásáról volt tudomásunk.

A díszes tarkalepke a jó természetességű, fajgazdag keményfás ligeterdők szegélyeihez kötődő faj, érsekcsanádi megjelenése megerősíti, hogy a tölgyes megérdemelten kapott helyi védettséget Érsekcsanád önkormányzatától.

A kifejlett lepke könnyen felismerhető: szárnyai elülső oldalán sötétbarna vagy fekete és narancsvörös mintázatot látunk, a szárnyak hátsó oldalán kén- vagy narancssárga minta található.

Fennmaradását számos tényező veszélyezteti, ezek közül a legjelentősebb a cserjés erdőszegélyek felszámolása, illetve élőhelyeinek a csökkenő talajvízszint miatti leszáradása, átalakulása.

Az Érsekcsanád nyugati határában fekvő, mintegy két hektár területű és helyi védettséget élvező tölgyes évszázados fái átmenetet képeznek a gyöngyvirágos és a pusztai tölgyesek között. a terület szárazodása miatt napjainkra eltűnt belőle a gyöngyvirág, helyét az erdei ibolya, az erdei gyöngyköles, mélyebb részeken a hamvas szeder és a siskanádtippan foglalta el. A tisztásokon többek között a magyar szappangyökér, erdei szellőrózsa, selymes boglárka és enyves zsálya tenyészik.

A díszes tarkalepke hazánkban természetvédelmi oltalom alatt álló, vörös listás faj. Egy példány eszmei értéke 50 000 Ft.